"Omöjligt att köra vidare"

Michael Larsson och Birger Sjöberg har hoppat av som tränare för IK Oskarshamns J20-lag.
- Vi blev entledigade, säger Michael Larsson.
- Vi kom gemensamt överens om att det var bäst så här, är ordföranden Niklas Lundins version
Nyheter • Publicerad 17 januari 2003

På ett möte förra torsdagen fick Larsson och Sjöberg veta att det fanns massiv kritik mot deras sätt att leda laget.

- Styrelsen hade ett helt A4-papper med kritik mot oss, som vi inte tycker var befogad. Om kritiken varit så massiv som dom säger - tydligen fanns den redan i augusti - så tycker jag de borde ha tagit upp det här med oss tidigare.

Kritik mot speltid

- Det kändes omöjligt att köra vidare, säger Michael Larsson.

Enligt Larsson har en del av kritiken bestått i att vissa föräldrar tyckt att deras barn ha fått för lite speltid.

- Jag matchar naturligtvis laget på det sätt jag vill, målsättningen är ju att vinna. Vi sysslar inte med social verksamhet, det här är elitverksamhet.

Efter matchen mot Mölndal i lördags informerade tränarduon spelarna om att de bestämt sig för att hoppa av.

Entledigade

Fast egentligen anser Larsson att de blev entledigade.

- Niklas Lundin sa att vi var entledigade från lördag kväll, men det hade han glömt att han sagt när vi hade ett nytt möte i måndags.

Niklas Lundin:

- Micke tolkade det kanske som att jag entledigade dem, men så var faktiskt inte fallet. Torsdagsmötet slutade med att de ställde sina platser till förfogande och då sa jag, att "det kanske är en lösning att ni kliver av".

Lundin säger att det har framförts kritik från olika håll, men betonar att man inte tagit extra hänsyn till vad till exempel föräldrar har sagt.

- Det kan vi inte göra, vi anställer de ledare vi anser mest kompetenta för uppgiften.

Enligt Lundin har inte heller de sportsliga resultaten - a-juniorerna ligger sist i J20 elit - spelat in.

Inte bästa förutsättningarna

- Inte ett dugg, vi vet att förutsättningarna inte varit de bästa. Det här handlar om hur det har fungerat i truppen, men jag vill inte i detalj diskutera vad som ligger bakom. Vi har tittat på olika parametrar.

Men kunde ni inte ha framfört kritiken tidigare?

- Vi hade faktiskt det första mötet med tränarna redan i oktober, det här var fjärde gången vi satt ned tillsammans, säger Niklas Lundin.

Båda parterna betonar att det inte finns några "hard feelings".

- Det som hände på torsdagsmötet blev kanske lite överilat från bägge håll och vi har inte stängt dörren till IKO - vi känner så pass mycket för föreningen, säger Michael Larsson och avslöjar att duon erbjudits nya tjänster inom föreningen.

IKO planerar en större satsning på ungdoms- och juniorsidan till nästa säsong.

För få spelare

- I dag lider vi av att vi har för få spelare, men vi vill starta ett projekt för att förbättra den situationen mer långsiktigt och där hoppas vi på Micke och Birger, bekräftar Niklas Lundin.

Resten av säsongen kommer J20 och J18 att slås ihop och bilda en träningsgrupp med J18-tränaren Roine Karlsson som huvudansvarig.

Någon ny coach för J20-laget är ännu inte klar.

JAN BRUNBY

Jan Brunby
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.