OIK till kval - efter en jätterysare

Oskarshamns IK är klart för division 1-kval.
Efter en jätterysare.
- Nu går vi upp i ettan! jublar Johan Granath som gjorde det avgörande 9-8-målet.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2006
Joachim Jonsson, Johan Granath och Magnus Fagerström var de stora hjältarna när OIK tog sig vidare till division 1-kval. Tillsammans gjorde trion 14 poäng och låg bakom åtta av målen när Wedeby besegrades med 9-8 i Karlskrona.
Joachim Jonsson, Johan Granath och Magnus Fagerström var de stora hjältarna när OIK tog sig vidare till division 1-kval. Tillsammans gjorde trion 14 poäng och låg bakom åtta av målen när Wedeby besegrades med 9-8 i Karlskrona.Foto: 

OIK fick den nödvändiga hjälpen från Månsarp, som besegrade Sävsjö med klara 11-6.

- Jag och "Wille" (Johan Williams) hade koll på den matchen, men spelarna visste ingenting, säger OIK-tränaren Thommie Erlandsson, som fick se sitt manskap inleda matchen med nerverna utanpå tröjorna.

Redan nedflyttningsklara Karlskronalaget Wedeby rivstartade och ledde snart med klara 4-1.

- Det stod mycket på spel och det märktes, säger Erlandsson.

OIK - som hade orutinerade Fredrik Rundberg mellan stolparna - jobbade sig dock in i matchen och slutakten blev en riktig rysare.

- Vi visste ju att vi var tvungna att vinna vår match, så vi kastade in de hetaste spelarna hela tiden - det blev mycket NHL-coaching.

OIK var hela tiden i ledningen, men Wedeby gav inte upp och när ställningen var 8-8 med två minuter kvar var det Sävsjö som - trots att de låg under - hade kvalplatsen.

Granath slog till Då slog backgiganten och ständige matchhjälten Johan Granath till.

- Jag tog bollen, gick över mittlinjen och sköt stenhårt. Smack sa det bara, bollen satt precis där jag ville nere till vänster, säger matchhjälten.

Vad kände du när bollen gick in?

- Det var helt underbart! Jag visste inte hur det gått i den andra matchen, men jag hade känslan av att Sävsjö låg under.

Wedeby plockade ut målvakten för att nå en kvittering, men utan resultat.

OIK ställs i play off 1 mot Bif Fagerhult från Habo (som OIK besegrade både hemma och borta när lagen låg i samma serie förra säsongen) fredagen den 17 mars.

Kvalet en lättnad Segraren där möter Engelholm (tia i division 1 södra) i play off 2 om en plats i nästa säsongs division 1.

- Det är en lättnad att vi är där. Vi har jagat hela tiden och jag tycker att vi gjort bort oss i en del matcher som vi borde vunnit, säger Johan Granath.

Era chanser i kvalet?

- Det är klart vi går upp i ettan! Jocke gör 40 mål, sen är det klart...

"Jocke" är Jochim Jonsson, som tillsammans med Johan Granath och Magnus Fagerström hade stor show mot Wedeby.

Tillsammans gjorde trion 14 poäng och låg bakom åtta av OIK:s nio mål.

? Joachim Jonsson satte fem strutar och har gjort mäktiga 57 poäng (31+26) under säsongen.

? Johan Granath dunkade in tre mål och har totalt gjort 33 - som back. Näst flest av alla spelare i hela serien.

? Magnus Fagerström assisterade till sex av målen - tre till Jonsson, tre till Granath - och är upp i 50 poäng.

- De har den där extra skärpan och man vet att de producerar i match efter match, säger Thommie Erlandsson.

De har tillsammans gjort 152 poäng - hur viktiga blir de i kvalet?

- Framför att de varit med om kval hit och dit förut, de har rutin på det. Och som tränare är det naturligtvis skönt att ha tre sådana spelare, som man i princip kan beordra att gå in och göra mål - och så går de in och gör mål.

Träningsledig måndag OIK tar nu träningsledigt måndag och tisdag, innan uppladdningen inför kvalet drar i gång.

- Det är en riktig bonus för oss, men nu gäller det att ta det här till en ny nivå. I kvalet är det den som gör flest mål över två matcher som vinner, så nu är det bara att ösa, säger Thommie Erlandsson.

Christian Gustafsson

Målen: 2-1 (11.51) Joachim Jonsson (Henrik Lindberg), 4-2 (24.13) Joachim Jonsson (Jonas Saari), 4-3 (27.30) Johan Granath (Magnus Fagerström), 4-4 (29.56) Joachim Jonsson (Magnus Fagerström), 5-5 (37.11) Martin Ragnar (Henrik Lindberg), 5-6 (46.33) Johan Granath (Magnus Fagerström), 7-7 (50.29) Joachim Jonsson (Magnus Fagerström), 7-8 (51.26) Joachim Jonsson (Magnus Fagerström), 8-9 (57.57) Johan Granath (Magnus Fagerström).

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.