Nu duger Johansson i Tre Kronor igen

Det är två år sen sist.
Nu är Mathias Johansson tillbaka i Tre Kronor.
- Riktigt skoj att få chansen igen, säger han.
Nyheter • Publicerad 6 december 2005

Den formstarke Färjestadscentern var ett av namnen när förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson i går presenterade truppen till Rosno Cup i Moskva.

Johansson har varit Färjestads kanske genomgående bäste spelare den här säsongen - men har fått vänta tålmodigt på en ny chans i landslaget.

Till exempel fick Bengt-Åke Gustafsson en hel del kritik när han inte tog ut den 31-årige Oskarshamnssonen till Karjala Cup tidigare i höst.

Handen på hjärtat, Mathias. Du blev ganska besviken när du inte fick åka med till Karjala Cup, va?

- Ja... vad ska jag säga? Jo, det blev jag väl. Jag tyckte att det hade gått så pass bra för mig. Men det är kul att det blev nu i stället. Jag hade nog blivit ännu mer besviken om jag inte fått chansen den här gången.

Det känns som att det blåser nya vindar kring landslaget, att Tre Kronor efter några tunga år börjar återfå sin status bland er spelare. Håller du med om det?

- Ja, det känns så. Det har varit bra resultat både i Tjeckien (Ceska Pojistovna Cup) och Finland (Karjala Cup). Det är mycket positivt kring Tre Kronor nu.

Mathias Johanssons senaste landskamp - hans 102:a i ordningen - kom för två år sedan i Karjala Cup.

I Rosno Cup - som spelas i klassiska Luzhniki-hallen i Moskva den 15-18 december - får han förhoppningsvis spela ytterligare tre landskamper.

- Tanken att jag kanske hade gjort mitt i Tre Kronor har väl kommit någon gång, men den här säsongen har det gått så bra för mig att jag känt att chansen funnits.

Johansson är på väg mot sin bästa elitseriesäsong på flera år. På 27 matcher har han svarat för 21 poäng (11+10) - siffror som ingen annan Färjestadsspelare kan visa upp.

- Det var länge sen jag producerade så mycket poäng. Och det är extra roligt att det blivit så många mål. Det har flutit på bra.

Kan det vara så att du fått en kick av att du nyss blivit pappa?

- Ja, det är möjligt. Man har ju fått annat att tänka på. Har man haft en lite sämre dag går man ju inte och grubblar över det på samma sätt som man kanske gjorde tidigare.

Det är inte bara Mathias Johansson som gör comeback i Tre Kronor i Rosno Cup. Även Tommy Salo får dra på sig landslagströjan igen.

Två debutanter - en ung och en gammal - finns också med i Bengt-Åke Gustafssons blågula trupp: 21-årige Dragan Umicevic, Södertälje, och 32-årige Andreas Pihl, Linköping.

Jan Brunby
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.