Målet är en seger i Le Mans

Calle Rosenblad, 34, är en av Sveriges största racingstjärnor.
Och uppvuxen i Oskarshamns kommun.
- Gården hemma på Virum kommer alltid att vara hemma för mig, säger han
Nyheter • Publicerad 20 maj 2003

Namnet Calle Rosenblad har du säkert hört någon gång i förbifarten.

Men att racingstjärnan är uppvuxen i Mörtfors, gick förskola i Figeholm, grundskola i Misterhult och högstadiet i Os-karshamn är det kanske inte så många som vet.

- Där man är född och uppvuxen är ju alltid något speciellt och jag har fortfarande kontakt med många hemifrån, säger han.

Sin racingkarriär inledde han 1990 och sedan 1996 har han kört som heltids-proffs med hela världen som arbetsplats.

Under den tiden har han bland mycket annat hunnit med att köra formelbil i sju år, tillhört STCC-eliten och deltagit i Le Mans, Spa och Daytona flera gånger.

Svårt få uppmärksamhet

1996 körde Rosenblad Formel 3000-serien och hade siktet inställt på Formel 1.

- Men jag fick inte till det alls, sedan var Kenny Bräck med och körde lysande och då var det inte lätt att få uppmärksamhet som svensk.

Calle Rosenblad har också, bortsett från fjolåret, kört den omåttligt populära STCC-serien sedan 1998. I år är han tillbaka igen - i en BMW.

- Men jag har fått en bedrövlig start, BMW:n har inte riktigt klarat konkurrensen än så länge, säger han.

Efter två deltävlingar ligger han faktiskt på sista plats sedan han kraschat i premiären på Falkenberg i början av maj och inte alls fått till det inför 15 000 åskådare på Mantorp Park i söndags.

- Det är tråkigt att få en sådan start och att vinna hela serien blir svårt, men pallen är realistiskt.

STCC är otroligt stort i Sverige - var det därför du återvände?

- Ja, vi är ju några stycken som kommit tillbaka och det gör vi inte för att det är kul att köra i Sverige - utan för att det håller så hög klass.

Om en knapp månad är det återigen dags för Calle att köra ett av världens största racinglopp - 24-timmarloppet i Le Mans.

- Det är enormt stort att vara med där, drömmen är att vinna klassen och komma bland de fem bästa totalt, säger Rosen-blad, som tillsammans med Stefan "Lill-Lövis" Johansson är ende svensk på startlinjen.

Mellan alla tävlingar har han också sedan 1997 haft ett attraktivt extraknäck - som expertkommentator i TV4:s Formel 1-sändningar.

- Jag sitter ju ändå hemma och kommenterar loppen i soffan och då kan jag lika gärna ha mikrofon på mig...

Bor gör han numera i Lund tillsammans med sambon Kajsa och sonen Hjalmar, fem månader.

Hemtrakterna hinner han inte besöka så ofta - men det händer.

- Jag åker hem fyra, fem gånger om året. Bland annat ska jag försöka komma hem till den årliga fotbollsmatchen mellan Mörtfors och Misterhult i sommar - där är det prestige.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.