Knappt plus för KFF

Plus för andra året i rad. Spelarförsäljningar räddar Kalmar FF:s ekonomi. – Viktigast är vad som står på sista raden, säger klubbchefen Svante Samuelsson.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2013
Svante Samuelsson är nöjd med att Kalmar FF för andra året i rad kan redovisa ett plus. Foto: Anders Johansson
Svante Samuelsson är nöjd med att Kalmar FF för andra året i rad kan redovisa ett plus. Foto: Anders JohanssonFoto: 

För några dagar sedan avslöjade Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson att föreningen gör ett nytt underskott, den här gången runt 13–14 miljoner kronor.

Samtidigt redovisar Kalmar FF en vinst på cirka 500 000 kronor. Förra årets plus blev en miljon kronor.

Siffror som sticker ut i en allsvenska där klubbchefer, ekonomer och marknadsansvariga har problem att få debet och kredit att gå ihop.

– Det känns väldigt bra att vi är på rätt sida strecket för andra året i rad.

Samtidigt är Svante Samuelsson medveten om att resultatet ser ut som det gör för att föreningen lyckades sälja Mattias Johansson till AZ Alkmaar och att vidareförsäljningsklausulen på Rasmus Elm löstes ut när han skrev på för CSKA Moskva.

Totalt handlar det om omkring 15–16 miljoner kronor in på kontot.

– Så är det. Precis som alla andra allsvenska klubbar är vi beroende av att sälja spelare hyggligt frekvent. Naturligtvis vill vi ha en verksamhet som bär sig utan försäljningar. Ingen sitter i den sitsen, tyvärr.

Analysen blir därför ganska enkel: kostnadsnivån är för hög i förhållande till vad föreningen drar in.

– Det är inte svårt och inse att vi är väldigt beroende av vår publik och näringslivet för att vi över tid ska kunna ha ett allsvenskt lag i Kalmar. Så krasst är det.

Premiäråret på arenan lyfte publiksnittet rejält. Men redan år två kom bakslaget. Budgeterade 7 500 blev 6 400 efter en medioker säsong, både resultat- och underhållningsmässigt.

– Ekonomiskt blev det kännbart, ett tapp på nästan tre miljoner kronor. Det spelar ingen roll hur bra vi är vid sidan av planen, det sportsliga påverkar och där måste vi helt enkelt prestera bättre.

Svante Samuelsson är fortsatt optimistisk. Energin och ambitionen är fortsatt hög. Ekonomin i ordning.

– Med 63 miljoner på banken har vi manöverutrymme, tid att reagera och vi är hyfsat trygga med att driva verksamheten vidare.

Peter Ahlén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.