KFF:s jätteklipp

Det återstår minst två matcher i Royal League. Men turneringen har redan inneburit miljoner för Kalmar FF.
- Det är lite som pojken med guldbyxorna, säger marknadschefen Staffan Roth.
Nyheter • Publicerad 13 december 2005

Kalmar FF:s spelartrupp har en veckas helledigt innan man börjar bekanta sig med sina personliga träningsprogram inför nästa säsong. Men på FF:s kansli är arbetet i full gång. Och det är inga tråkiga arbetsuppgifter just nu. Man kan ju göra värre saker

i livet än att räkna pengar.

- Royal League har inbringat mycket pengar helt klart, det är nog ingen i föreningen som exakt vet hur mycket. Men visst, det här kom som en fin julklapp till oss, säger Staffan Roth.

Avancemanget till Royal League gav Kalmar FF 1 250 000 norska kronor, två oavgjorda matcher samt en vinst ytterligare totalt 500 000. Lägg därtill en publikbonus på 100 000 och intäkter från tre hemmamatcher och den totala summan är uppe i över tre miljoner svenska kronor.

Räknar med nollresultat -ÊMen man ska veta att vi räknade med ett underskott på en miljon kronor i år. Vi hade 3,5 miljoner kronor i eget kapital inför den här säsongen och det skulle gå ner till 2,5. Så kan man inte fortsätta, säger Roth.

Så ni tänker vara försiktiga med pengarna?

- Vi räknar med att göra ett nollresultat i år och då räknar vi försiktigt. Då har vi kvar vårt egna kapital och så väntar vi på att det nya tv-avtalet ska bli klart till årskiftet.

Hur mycket pengar kan det ge?

- Det är svårt att säga men troligtvis rör det sig om 3-5 miljoner kronor. Alla allsvenska klubbar får ju lika mycket, men den summan betyder betydligt mer för oss än en förening som Djurgården.

Samtidigt går det utmärkt för Kalmar FF att sälja sin produkt till näringslivet. Budgeten för 2005 är redan nådd, trots att man inte gjort klart med en ny huvudsponsor.

Fler intressenter -ÊVisst har vi ett större marknadsvärde nu när det gått bra två år på raken. Det handlar mycket om att bygga upp ett förtroende under flera år och just nu andas det en väldig optimism i klubben. Och det glädjer oss väldigt att vi lyckades hålla samtliga tre hemmamatcher i Royal League på hemmaplan och slapp "Halmstadsyndromet".

Hur mycket kostade det att hyra tältet som skyddade gräsmattan?

-Ê60 000 plus frakt, men det var väldigt väl investerade pengar.

Henrik Eriksson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.