"Jag har inte något emot homosexuella"

I direktsändning i TV4 sa Nybro Vikings tränare Gunnar Johansson att homosexuella skulle få det svårt inom hockeyn.
Men guldtränaren kan tänka sig att värva en homosexuell spelare.
Nyheter • Publicerad 11 november 2003
Gunnar Johansson.
Gunnar Johansson.Foto: 

- Vore han en bra hockeyspelare så. Det spelar ingen roll om han är gul, vit eller homosexuell. Alla behandlas lika.

Det var under söndagens upplaga av TV4:s "Sportklubben" som Vikingstränaren Gunnar Johansson uttalade sig om homosexuellas situation i idrottsrörelsen. Han sa bland annat att det skulle vara svårt för en homosexuell kille att klara sig inom hockeyn.

Ångrar ingenting

- Jag står för det jag sagt. Hockey är ett jäkla gnäll och gny och mycket gliringar. Jag är övertygad om att det skulle finnas spelare som skulle utnyttja om det fanns en homosexuell spelare i laget eller i motståndarlaget, säger Gunnar Johansson när Barometern-OT når honom.

Har du fått några reaktioner efter ditt uttalande i tv?

- Inte så mycket. Från hockeyfolk har jag fått positiva reaktioner. Jag trodde nog det skulle varit mer. Men många håller med mig och tror att homosexuella skulle få det tufft inom elithockeyn. Det är inte lika accepterat som inom damfotbollen till exempel.

Varför är det så?

- Jag vet inte om vi tror att vi är några he-män eller så.

Det var efter artiklar i tidningen Expressen om homofobin inom damfotbollen, där målvakten Maja Åström trädde fram och berättade att hon var lesbisk, som bland annat Nybro Vikings tränare bjöds in till panelen i TV4.

- Det släppte säkert en sten från hjärtat hos henne när hon fick berätta det, men om det är bra eller dåligt för damfotbollen vet jag inte.

Vikingstränaren ångrar inte sina uttalanden i tv - men under måndagen blev han minst sagt förvånad när han läste Expressen. I rubriken stod det att han hånat homosexuella i tv.

Besviken på tidningen

- Jag är grymt besviken på det som stod i tidningen. Jag har inte något emot homosexuella.

- Om vi är gula, vita eller gröna spelar ingen roll. Alla är lika värda. Jag har inte sagt något som varit negativt om homosexuella.

Har du träffat någon homosexuell hockeyspelare?

- Nej, jag har hållit på med hockey i 35 år och ingen har talat om för mig att han har varit homosexuell.

Hur är jargongen i Nybro Vikings omklädningsrum?

- Det finns nog alla sorters skämt där, precis som på alla ställen. Jag är inte inne där så mycket, men så grovt så att jag behöver säga till blir det inte. Jag tror att det var ännu tuffare och hårdare förr.

Är det skillnad på jargongen inom hockey och andra sporter?

- I och med att ishockey är en kampsport kan det vara tuffare.

Skulle du kunna värva en homosexuell hockeyspelare till Nybro Vikings?

- Om han vore en bra hockeyspelare.

Ia Sellerberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.