Högre nivå - mindre publik

IK Oskarshamn upplever en av föreningens största framgångar någonsin.
Men publiken sviker.
- Det är väldigt lustigt att det inte kommer mer folk, säger IKO-ordföranden Niklas Lundin
Nyheter • Publicerad 14 januari 2003

I grundserien kom 1820 personer till ishallen för att titta på när IK Oskarshamn mötte Mora i september.

När samma lag i söndags var på besök i hemmapremiären av superallsvenskan kom underligt nog nästan 150 personer - färre.

Och IKO-ordföranden Niklas Lundin förvånas:

- Det är konstigt att det inte kommer mer publik. Och att det är mer folk mot Mora i grundserien än i en premiär i superallsvenskan är jättemärkligt. Men det är nog så att lag som Bofors och just Mora kanske inte drar så jättemycket folk eftersom vi har mött dem många gånger. Sedan spelade säkert 0-6-förlusten mot Skellefteå in också, säger Lundin.

Inga glädjekalkyler

IK Oskarshamn har inte gjort några glädjekalkyler - trots att det handlar om superallsvenskan - och har inte budgeterat för mer än 1600 personer i snitt.

De senaste säsongerna har visat att det kommer ungefär 1500 personer till ishallen - oavsett hur det går.

Men i stort sett är det också bara dessa som söker sig till ishallen även vid matcher av högre dignitet.

Den här säsongen har de 1820 personerna i grundseriemötet med Mora endast överträffats två (!) gånger - i derbyna mot Nybro. Mycket tack vare de två matcherna landade också höstsnittet på hyfsade 1589.

Mot Mora såg det ut att vara mycket folk - trots att det inte var det?

- Ja, fördelen med ishallen är ju att det ser ut att vara väldigt mycket folk även om det inte är det vilket ger en bra stämning. Samtidigt hämmas vi av att folk tvingas att trängas på ståplats. Självklart hade vi haft betydligt mer folk om vi haft en större hall, nu kanske man väljer sina tillfällen att gå och då blir det när det kommer storlag som Björklöven och AIK.

Men borde inte en hemmapremiär i superallsvenskan dra fullt hus ändå?

- Personligen tycker jag att det borde vara minst 2000 personer på en sådan här match, Mora är ju ett klassiskt lag precis som de andra i superallsvenskan och bättre idrottsunderhållning får du inte i Kalmar län.

Bra marknadsföring

Har prishöjningen från 80 till 100 kronor påverkat?

- Nej, det har jag svårt att tro, det är något de flesta föreningar i serien gör.

Vad ska man göra åt publikproblemet?

- I styrelsen jobbar vi långsiktigt och har funderat mycket på det, men inte kommit fram till någon bra lösning. Vi tycker att vi marknadsför oss bra och figurerar mycket i media, men det är ingen lätt uppgift att locka publiken till sig. Sedan har som sagt resultaten väldigt stor betydelse. Vinner vi bortamatchen mot Bofors kommer det säkert komma några hundra till mot Rögle på söndag, säger Niklas Lundin.

Till en av matcherna i superallsvenskan är dock problemet ett helt annat. Frågan är nämligen hur alla som vill se matchen mot AIK ska få plats. I går var samtliga sittplatser till matchen som spelas den 31 januari slutsålda - och varje dag får kansliet mängder av förfrågningar om biljetter till just den matchen. Till alla övriga matcher finns sittplatsbiljetter kvar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.