Hansson: Grundspelet räddade KFF

Noll poäng mot Djurgården på två matcher ifjol, en poäng på en match mot Djurgården (0-0) i år. Det, tillsammans med att KFF släpper till oerhört få 100%-iga målchanser, är det positiva. Det negativa? Lagmaskinen framåt skulle behöva ha haft mer spelutveckling.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2014

Det verkade som att KFF återigen hade en matchplan att luta sig mot. Några enskilda lagdirektiv, noga vägda spelarförändringar, och spelare med tydliga roller för att möta ett Djurgården som är ett av Allsvenskans poängstarkaste lag under de senaste tolv månaderna. Ligga lägre med laget, satsa hårt på kontringar, och rida ut stormen mot Djurgårdens förväntade Blitzkriegattacker.

Djurgården var så övertaggade att de kunde ta lite väl positiva avslut från 30-35 meter, men de lyckades ändå hålla sig kyliga när de skulle försvara. KFF gjorde en svag första halvlek, men kunde falla tillbaka på ineffektivitet hos Djurgården och att KFF-spelarna ändå vet hur man spelar ”grundfotboll”. KFF faller aldrig igenom och KFF gör alltid grovjobbet. Det är inpräntat i truppens DNA.

Utvisningen tidigt i andra halvlek förändrade allt. KFF kunde hålla i bollen under långa stunder, men det berodde delvis på att Djurgården försvarade som om de hade två backlinjer, det vill säga utan någon som helst press, och de kom sällan in med högt nummerantal i attackerna, men samtidigt lyckades de ändå hitta några kontringar och Tibbling-aktioner.

En första halvlek där KFF gjorde för många misstag när de skulle anfalla, men där de kunde lita på grundstommen i laget, och en andra halvlek där KFF höll på att utnyttja inläggsspelet och en fast situation till målchanser.

Utvisningen på Faltsetas var direkt avgörande för hur matchbilden utvecklade sig.

Om det var avgörande för resultatet, om Djurgården hade orkat trycka på i ytterligare 40 minuter även utan utvisningen, är svårare att säga.

Om man ska hitta någon kritik mot Eklund är att det ofta under den här våren har blivit ”matchplaner” istället för att jobba (ännu) hårdare med att fixa en egen spelidentitet. Matchplaner kan fixa enstaka segrar om man förändrar laget utifrån förutsättningarna, men om KFF hade lagt ännu mer kraft på att utveckla sin egen offensiv så hade andra halvlek kunnat sluta annorlunda. Å andra sidan hade fokuset på att utveckla spelet istället för att fixa enskilda resultat gjort att KFF tappat poäng i några tidigare matcher.

Det känns fortfarande som att backlinjen i uppspelsfasen verkligen inte vet vad de ska göra, och anfallen oftast slutar med ett inte alls optimalt inlägg alternativt en kvick tanke som alla inte är med på. Anfallarnas målhetta har ofta varit avgörande för offensiven. Det är först nästa år som man kan sätta krav på att Eklund ska ha utvecklat den offensiva helheten, men för att vara helt nöjd med säsongsinledningen hade det behövts ett par längre perioder med den typen av fotboll som Falkenbergs FF visade upp ifjol.

Jonas Hansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.