Gunhamns guld årets största lyft

2010: Nominerad men inte nära.
2011: Nominerad och lite närmare.
2012: I en klass för sig.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2013
Världsrekord och flera mästerskapsguld ? under 2012 stod Erik Gunhamn i en klass för sig.Foto: Anders Johansson
Världsrekord och flera mästerskapsguld ? under 2012 stod Erik Gunhamn i en klass för sig.Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

Det är måndag eftermiddag, Kalmar AK:s träningshall i gamla sjöbefälsskolan börjar fyllas med folk.

Erik Gunhamn har inlett sin uppvärmning, dagens pass handlar om knäböj. Han börjar med 100 kilo på stången, tanken är att han ska gå uppåt och göra ett set på 230 innan han drar ner på vikterna igen.

Möjligen är det blommorna som avslöjar oss, med en nickning och ett snabbt leende visar Gunhamn att han vet vad det handlar om.

– Tjena. Jag har faktiskt blivit lite förvarnad om att ni skulle komma. Det känns väldigt roligt att få priset, det var tredje gången jag hade chansen att få det och man får väl säga tredje gången gillt nu då, säger Erik Gunhamn.

Hans 2012 blev speciellt. Talangens utveckling har varit enorm och när året var slut kunde han kalla sig både världsrekordhållare för såväl juniorer som seniorer i marklyft och världsmästare för juniorer. Lägg därtill JEM-guld, JNM-guld i styrkelyft, SM-guld för seniorer och JSM-guld i bänkpress.

Det har varit ett helt enormt år.

Gunhamn kallar det struligt.

– Jag har varit mycket skadad och har inte kunnat träna på riktigt som jag har velat. Tävlings­säsongen gick jättebra men jag har ändå känslan av att jag inte fått ut allt. Därför känns det som jag??har alla möjligheter att höja mitt personbästa i år.

Gyllene Steget-stipendiet ger förutom ära och blomster även 25 000 kronor. Gunhamn har tidigare också utsetts till 2012 års Olof Svensson-stipendiat och fått ett idrottsstipendium från Kalmar Kommun på 10?000 kronor. Den totala summan 80?000 är overkliga siffror för en styrke­lyftare.

– Det är väldigt blygsamma prissummor i den här idrotten annars. Och för mig som är en amatör-idrottare och bara har sporten som en hobby betyder det förstås väldigt mycket. Jag lever inte på det här. När det handlar om EM och VM så står förbundet för resan och så, men annars betalar man allt själv.

Hur mycket pengar lägger du på kosttillskott, vitaminer och dylikt?

– Det jag äter kan knappt kallas kosttillskott, det är mer föda. Det handlar om att få i sig proteiner. Det jag köper och dricker kostar 120 kronor för ett kilo och då är det 800 gram protein i. Om man skulle omvandla det till nötfärs till exempel så skulle det kosta tre–fyra gånger mer ungefär. Så det största skälet till att jag väljer det i?stället är för att det är mycket billigare. Så jag slipper oroa mig för vad vissa kosttillskott verkligen innehåller.

För det är en sport som många fortfarande förknippar hårt med dopning?

– Ja, men det är inte alls så utbrett som folk tror. Antidopningsarbetet som Sven­ska Styrkelyftförbundet gör är väldigt bra och de ska ha stor heder för det. Det är ju oftast så att om någon fälls för dopning så är det en vanlig människa som tränar styrketräning och inte en styrkelyftare. Det är väldigt länge sedan någon aktiv blev fälld nu och det är skönt när man åker till en tävling för att möta Sveriges bästa och man vet att alla är rena.

Hur ofta testas du?

– Efter varje tävling och sedan måste jag fylla i vistelserapporteringen som sker via Adams och skriva var jag kommer att befinna mig under en timme varje dygn. Men det händer inte alltför ofta att de knackar på dörren.

Hur tänker man som styrkelyftare i en sport som är ganska anonym angående tyngdlyftning som är en OS-gren?

– Jag har testat på tyngdlyftning också, det är roligt men jag har märkt att jag har större talang för styrkelyft. Det är ju en större sport också och det finns förhoppningar att det ska bli uppvisningssport i OS om några år för att sedan ta nästa steg och bli fullvärdig medlem. Sedan är ju styrkelyft mycket roligare också, säger Erik Gunhamn.

Erik Gunhamn

Ålder: 20 år.

Längd: 178 cm.

Vikt: 94-95 kg.

Gör: Jobbar på Telenor.

Bor: Hos föräldrarna i Kalmar.

Familj: Mamma, pappa, två systrar och flickvän.

Sport: Styrkelyft (knäböj, bänkpress och marklyft).

Klubb: Kalmar AK.

2012: Bara 2012: Världsrekord för seniorer i marklyft på 362,5 kilo, JVM-guld i marklyft, JVM-fyra i styrkelyft, JEM-guld i styrkelyft, JNM-guld i styrkelyft, SM-guld för seniorer i styrkelyft, JSM-guld i bänkpress.

2013: Tre stora tävlingar och mål: Arnolds Sportsfestival i Columbus, Ohio i mars, junior-EM i Tjeckien i april, junior-VM i augusti i Texas.

Aktuell: 2012 års vinnare av Gyllene Steget.

Motiveringen: ”Erik Gunhamn har under 2012 gjort en resa från att ha varit Kalmars starkaste man till Sveriges, Nordens, Europas och världens starkaste junior. Men det stannar inte där. 20-åringen som väger strax över 90 kilo satte även ett nytt världsrekord för seniorer i marklyft på 362,5 kilo. Framgångarna på den internationella scenen är bara början på en stor karriär.”

Gyllene steget: Är Barometern-OT:s idrottstipendium på 25 000 kronor. Stipendiet grundades redan 1967 och delas varje år ut till en idrottsutövare som visat sådana resultat att han eller hon tillhör svensk ungdoms- eller juniorelit och står på gränsen att ta steget in i svensk seniorelit. Pristagaren utses bland idrottare från tidningens spridningsområde. I juryn för Gyllene steget ingår Lasse Hansson, sportchef, Peter Ahlén, krönikör Barometern och Christian Gustafsson, sportreporter Oskarshamns-Tidningen.

Henrik Eriksson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.