Goitom fixade AIK-seger

Ett underbart mål av Celso Borges.
Lägg till en tidig utvisning och två snara byten för Helsingborg.
Ändå höll AIK på att bomma sin första hemmaseger för säsongen.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2014
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Med tre minuter kvar parerade Pär Hansson skottet från Nabil Bahoui men bland alla trötta ben i Helsingborg kom Henok Goitom först och tryckte in bollen.

2–1 till AIK.

Bakom målet exploderade hemmaklacken. Tungt favorittippade AIK fick till slut – i fjärde försöket – sin första seger för säsongen på Friends.

Det hade varit rätt illa annars, med tanke på allt som länge gick AIK:s väg. För Helsingborg kom motgångarna slag i slag under tio minuter mitt i den första halvleken.

Johansson fick rött

Mittbacken Carl Johansson var inte uppmärksam på var han hade Nabil Bahoui när djupledsbollen kom från Robin Quaison. Steget efter slet 19-åringen ned Bahoui – som siste man. Stefan Johannesson tvekade inte.

Rött kort direkt.

Sedan gick Ardian Gashi sönder (låret) och omgående även Arnor Smarason (låret där också) och tränaren Roar Hansen tvingades till byten och rockader i laget. In kom debutanten Alexander Achinioti Jönsson, 18, och veteranen Christoffer Andersson.

Hansen gillade inte utvisningen.

– Det såg billigt ut, det var min spontana (reaktion). Jag säger inte att jag har rätt, men...

Mer imponerad var Hansen av matchens godbit. Celso Borges tog ned en rensande nick på bröstet, lät bollen studsa innan han drog till med en volley som vred sig i en båge över Pär Hansson.

– Ett fantastiskt mål, säger Hansen.

AIK ville mer, men kunde länge inte.

– Vi får ett stort bollinnehav, av naturliga skäl. Men det blir inte den där flygande farten. Helsingborg är ett lag som är svåra att komma igenom, men vi gör två mål med en man mer. Det är jag nöjd med, säger AIK-tränaren Andreas Alm.

Oväntad kvittering

Han fick vänta länge på det andra. I stället såg det ut som om vilt kämpande Helsingborg skulle få med sig en poäng tack vare David Accams oväntade kvittering med 20 minuter kvar. Accam smet förbi Alexander Milosevic på Christoffer Anderssons crossboll och drog till med ett skott som inte såg otagbart ut för Kyriakos Stamatopoulos.

Så kom Bahouis låga, tunga skott som Goitom snappade upp via Hansson.

– Vi hade förhoppningar om att vi skulle jobba oss till det (poängen), men våra krafter var borta. Vi kämpar och vi sliter och jag kan inte säga annat än att jag är nöjd med killarna, säger Hansen.

I måndagens andra match spelade Falkenberg och Gefle oavgjort, 1–1.

David Isefjord
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.