Etrit Berisha vill bli svensk

Daniel Mendes har redan gjort det. Nu ansöker även Etrit Berisha om svenskt medborgarskap. – Det är bra att vara svensk, säger KFF-målvakten.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2013
Foto: 

För fem år sedan kom Etrit Berisha till Kalmar FF från KF2 Korriku i Kosovo. Sedan dess har Sverige varit hans hem och nu väljer 23-åringen att dra det ett steg till. Berisha har ansökt om att bli svensk medborgare.

– Det stämmer. Varför? Nä, men det är bra att vara svensk. Främst är det något som jag kommer ha nytta av i framtiden. Det är många saker som underlättar för dig med ett svenskt pass, säger Berisha.

Det kommer även att underlätta för dig om du har svenskt pass och kan gå till en utländsk klubb som EU-spelare när ditt kontrakt går ut i december?

– Jo, så är det ju såklart. Det är inte lätt att komma ut i Europa som målvakt, men med ett svenskt pass blir chanserna att bli värvad av en utländsk klubb större.

Att Berisha kommer att lämna KFF efter den här säsongen är ingen vågad gissning. Om man läser albanska tidningar så skriver de att deras landslagsmålvakt bara är dagar och små detaljer från att hamna i Serie A redan nu.

– Nej, nej, jag vill spela den här säsongen i KFF. Min agent har uttalat sig om att det finns italienska klubbar som visat intresse, det är allt. Och det finns inget konkret erbjudande att ta ställning till. Vi kom bara på tionde plats i allsvenskan förra året och det är varken jag eller laget nöjd med. Jag tänker göra en riktigt bra säsong nu och är ute efter revansch, säger Etrit Berisha.

Men först väntar för­säsongen och ingen har det värre än målvakterna den här tiden på året.

– I tisdags spelade vi elva mot elva på träningen och jag började frysa riktigt ordentligt efter två minuter. Det var otroligt kallt, men det är bara att ta sig igenom den här perioden, säger Etrit Berisha.

På torsdagen blev Etrit Berisha uttagen i det albanska landslaget som ska träningsspela mot Georgien den 6 februari i Tirana.

Henrik Eriksson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.