Dramatik i Barometern Cup

Det var Lindsdals IF och IFK Berga som gällde i årets Barometern Cup. Båda föreningarna spelade hem tre klassegrar var.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2003

Lindsdal har genom åren skördat många framgångar i Barometern Cup. 2003 års upplaga blev inget undantag och föreningen fick sitt namn intecknat på tre av de åtta bucklorna som delades ut. IFK Berga ville inte vara sämre utan ordnade hem en trippel de också. Övriga två klassegrar gick till Smedby Boik (F14) och Kalmar AIK (P11).

Här följer en sammanställning över helgens dramatik i Barometern Cup:

P12

Klar Bergadominans i P12. Klubben hade hälften av lagen i semifinalspelet och likaså i finalen. Detta efter att Berga I lyckats besegra Vimmerby i sin semi, men Berga II tvingats ge sig mot Lindsdal II i den andra.

Båda matcherna var dock mycket jämna och utgången oviss in i det sista. Lindsdal säkrade sin finalplats efter att Anton Pockar petat in en hörna med lite drygt tre minuter kvar. Avgörandet i den andra semifinalen kom än senare. Först på ett golden goal kunde Joakim Johansson avgöra till Bergas fördel.

Joakim Johansson fick senare även en avgörande roll i finalen. Bergas forward var där den ende som lyckades överlista Lindsdals duktige målvakt Oskar Sjögren - och det dubbelt till och med. Det första kom på nick efter ett inlägg av Rodi Sewgen, det andra efter en fin vändning och ett välplacerat avslut intill stolpen.

- Jättekul. Det är tredje gången vi är med här, men första gången vi vinner, sa finalhjälten Joakim Johansson.

F12

I F12 gick IFK Berga II genom hela turneringen utan att släppa in ett enda mål. Duktiga målvakten Cajsa Aranäs och ett stabilt försvarsspel såg till att det blev så.

I gruppspelet blev det klara segrar, men när det var dags för slutspel tätnade det till rejält. I semin mot Högsby var det mållöst efter ordinarie matchtid. Berga hade något mer boll, men Högsby försvarade sig väl och stack då och då upp i farliga anfall. Det blev dock Berga och Anna Karlsson som till slut kunde avgöra.

Samma dramatik blev det inte när Lindsdal säkrade den andra finalplatsen. Tjejerna i Lindsdalslaget spelade mycket piggt och rullade snyggt ut Rosenfors med klara 3-0.

Finalen mellan Berga och Lindsdal fick en flygande start sedan Bergas Qalawezh Aliassi tidigt givit laget ledningen med ett långskott. Hårdskjutande Qalawezh hade även ett skott ribban, men några fler mål blev det inte. Trots viss Lindsdalspress i slutet kunde Berga hålla undan och se till att klubben tog full pott i 12-årsklassen.

P13

Ifjol gjorde IFK Bergas anfallspar Marcus Mårtensson och Simon Gustafsson 16 mål tillsammans när IFK Berga vann Barometern Cup. I år var radarparet än värre, 21 mål totalt, och självklart blev då en ny Bergaseger.

Laget gick vidare från gruppspelet med full pott och med imponerande 22-1 i målskillnad. I kvarten besegrades Högby klart och den första riktigt tuffa prövningen kom i semifinalen där laget ställdes mot nästan lika målglada Värnamo (21 mål i gruppspelet). Det var också Värnamo som inledde piggast och som tidigt tog ledningen. Men Berga tog sig samman, vände och vann med 2-1.

I semifinal två bjöds det på ett klassiskt Kalmarderby alá Kaik verses KFF. Men någon dramatik och spänning hann det aldrig bli för där skulle de blå tidigt visa sig vara det starkare laget.

De båda finallagen Berga och Kalmar AIK hade redan tidigare under dagen drabbat samman i gruppspelet. Det mötet vann Berga med klara 5-1, men det blev betydligt jämnare i finalen. Först i matchens sista sekunder kunde Simon Gustafsson definitivt säkra segern genom att sätta 3-1 med en välplacerad frispark.

P14

Ifjol tog Peter Östlind, en gång forward i Kalmar FF, med sitt Alingsås till Barometern Cup och firade stora triumfer. Laget gick rätt igenom hela turneringen för att i finalen vinna över Högsby med rekordsiffrorna 9-0. När laget i år skulle försvara titeln stötte de på mer patrull. Från gruppspel till semifinal gick det relativt smärtfritt, men där såg det ut att ta tvärstopp. Kalmar AIK tog tidigt ledningen med 2-0, men föll i lockelsen att spela på resultat istället för att fortsätta framåt. Detta straffade sig och med mindre än minuten kvar av ordinarie matchtid var Alingsås i kapp. En mållös förlängning följde och därefter straffavgörande som kostade Kalmar AIK en plats i finalen.

Lindsdal I rullade i den andra semifinalen ut Färjestaden II efter noter. Efter

att Erik Israelsson skjutit in 1-0 via stolpen och målvaktens rygg följde sedan en rad av fina anfall och läckra mål. Matchen slutade 8-0.

I finalen var det sedan stenhård kamp mellan Alingsås och Lindsdal. Men någon ny seger för Peter Östlinds grabbar blev det inte. Axel Hultman såg till med hårt och välplacerat skott till att P14-bucklan hamnade hos Lindsdal för fjärde året i rad.

F14

Flickornas slutspel blev stenhårt. Båda semifinalmatcherna avgjordes med uddamålet och mötet mellan Smedby I och Mörbylånga först i förlängningen.

Smedby hade haft ett visst spelövertag under matchen, men Ölandslaget försvarade sig tappert. Till slut orkade de dock inte stå emot och Åsa Nylander kunde avgöra.

Nästan lika jämnt var det mellan Lindsdal I och Färjestaden i den andra semifinalen. Färjestaden såg mot slutet ut att vara det starkare laget och hade bland annat två träffar i virket. Men Lindsdals Johanna Arvidsson ville annat och hon sköt in matchens enda mål på egen retur.

Det blev således finalmatch mellan Lindsdal och Smedby som var de två lag som imponerat mest under gruppspelet. Det blev också en jämn kamp där Emma Blomqvist tidiga ledningsmål för Smedby skulle visa sig vara avgörande. Lindsdal hade en del chanser för kvittering, men kom inte närmre än ett stolpskott av Johanna Arvidsson.

Magnus Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.