Den här säsongen SKA de vinna

De har sin bästa säsong någonsin bakom sig. Ändå handlar 2011–2012 bara om revansch för tvillingarna Sedin. – Vi har alla ingredienser för att vinna i år, säger Daniel Sedin.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2011
Foto: LAURA LEYSHON / SCANPIX

Är du nummer två i Nordamerika är du ingenting, vinner du inte säsongens sista match har du inte vunnit någonting.

Bröderna Sedin kan allt det där efter elva år i NHL.

Därför spelar det ingen roll att de gjorde sin bästa säsong i Vancouver-tröjan i fjol. Ingen kommer i håg en förlorare.

– Det gick riktigt bra, men det är svårt att vara nöjd när man förlorar säsongens sista match, säger Daniel Sedin.

Barometern träffar bröderna på Öland och pratar om det grymma slutet på fjolårssäsongen. Canucks föll i den helt avgörande sjunde matchen i Stanley Cup-finalen hemma mot Boston. Gamle AIK-målvakten Tim Thomas hade sin karriärs bästa veckor och två tvillingbröder från Örnsköldsvik fick mycket kritik för att de inte levererat fullt ut i slutspelet.

– Det är vi som står och pratar när vi vinner och då ska vi också stå och prata när vi förlorar. För mig är det något som hör till när man är hockeyproffs. Och vi är vana vid att ta skit, vi har inga problem med det, säger Daniel.

– Du kan spela bra och förlora ändå. Men till slut så handlar det om att göra mål och det gjorde inte vi. Det är det vi ska göra, producera framåt och göra mål. Och det gjorde vi inte, säger Henrik.

Efter förlusten var Vancouver en stad i kaos. Kravaller, brinnande bilar, skadegörelse och plundrade butiker. Även om supertvillingarna inte tror att det enbart hade att göra med en hockeyförlust.

– Jag tror inte det hade spelat någon roll om vi hade vunnit. Jag kände det dagarna innan, att något skulle hända. Det kändes inte bra och jag tror att det var några som hade bestämt sig för att göra någonting, säger Daniel.

Hur är det att spela i en stad som är så hockeytokig?

– Man kan åka in och käka middag på kvällen, men då åker man med bilen direkt till restaurangen, parkerar och går in. Det går inte att gå på stan, då har du 2?000 personer runt dig direkt. Jag tror att det är svårt att förstå i Sverige, hur stort intresset är i Vancouver. Under finalen förra säsongen så var det 200 000 personer ute och kollade på matcherna på storbildsskärm, säger Henrik.

– Du har alltid en press på dig, varje dag. Du ska prestera. Men hellre det än att spela i Florida där ingen bryr sig, säger Daniel.

Nu står en ny säsong för dörren, en ny chans att vinna det allra mest åtråvärda, en ny möjlighet att äntligen få lyfta Stanley Cup-bucklan.

Och bröderna tror verkligen på det.

– Vi har fått behålla stommen och det är väldigt viktigt. Jag tror att vi har alla möjligheter att gå hela vägen det här året, säger Henrik.

– Jag tycker inte att det finns någon spelartyp som vi saknar i laget. Vi har två riktigt bra målvakter, stabila backar och en bra forwardsuppställning, säger Daniel.

Förlusten i våras, finns den fortfarande i huvudet eller är den glömd?

– Det händer faktiskt då och då, att man tänker på det, säger Henrik Sedin.

Född: 26 september i Örnsköldsvik.

Position: Vänsterforward.

Draften: Valdes som nummer 2 i NHL:s Entry Draft 1999.

Debut i NHL: 5 oktober 2000.

Meriter: Vann poängligan säsongen 2010–2011 därmed också Art Ross Trophy. Röstades också fram av spelarna till ligans bästa spelare (Ted Lindsay Award) samma säsong. OS-guld med Tre Kronor 2006. Spelade Stanley Cupfinal i våras.

Statistik NHL: 787 matcher, 249 mål, 402 assist, totalt 651 poäng, 324 utvisningsminuter.

Aktuell: Spelar NHL-premiär med sitt Vancouver Canucks mot Pittsburgh Penguins torsdag 6 oktober.

Henrik Sedin

Född: 26 september i Örnsköldsvik.

Position: Center.

Draften: Valdes som nummer 3 i NHL:s Entry Draft 1999.

Debut i NHL: 5 oktober 2000.

Meriter: Vann poängligan 2009–2010 därmed också Art Ross Trophy. Samma säsong utsågs han till NHL:s mest värdefulle spelare, Art Ross Trophy. OS-guld med Tre Kronor 2006. Spelade Stanley Cupfinal i våras.

Statistik NHL: 810 matcher, 157 mål, 509 assist, totalt 666 poäng, 458 utvisningsminuter.

Aktuell: Spelar NHL-premiär med sitt Vancouver Canucks mot Pittsburgh Penguins torsdag 6 oktober.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.