De kan bli bäst i Sverige

Sveriges bästa ponnyryttare gör upp på Strömsholm.
Fyra av dem kommer från Kalmar Hästsportklubb.
– Det de har gjort är stort för ridsporten här, säger lagledaren Susanne Gustafsson.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2010
Här är laget som representerar Kalmar Hästsportklubb i SM på Strömsholm. Kajsa Andreen, Julia Westergren, Linnea Eriksson och Felicia Thuresson är laddade. Lika laddad är Julias häst Carlos också.
Här är laget som representerar Kalmar Hästsportklubb i SM på Strömsholm. Kajsa Andreen, Julia Westergren, Linnea Eriksson och Felicia Thuresson är laddade. Lika laddad är Julias häst Carlos också.Foto: Malin Gustavsson

Den 6 juni avgörs ponnyallsvenskan på Strömsholm.

Ett av de 12 lag som kvalificerat sig till SM-finalen är Kalmar Hästsportklubb.

Det är första gången sedan 1997 som klubben har ett lag med.

– Det här betyder jättemycket för klubben. Det visar klubbens bredd, från barn till juniorer på högsta nivån. Jag hoppas att det här sporrar de yngre ryttarna i klubben, säger tränaren Elisabeth Flygt.

Laget består av Julia Westergren, Felicia Thuresson, Kajsa Andreen och Linnea Eriksson – fyra ryttare som nu är taggade till tusen.

– Det ska bli roligt och spännande. Alla som är där är duktiga, det är verkligen de bästa som är med, säger Felicia Thuresson.

Strömsholmsdagarna är unikt eftersom eliten från såväl fälttävlan som hoppning och dressyr gör upp under samma helg. Massor av publik brukar följa ryttarna på de stora och svåra banorna.

– Det är en annorlunda känsla att rida in på Strömsholm, men jag tror att de här hästarna har tillräckligt mod för att klara av det och att ungarna är så respektlösa så de inser att de är lika bra som alla andra. Jag hoppas att de kan vara fokuserade och njuta av att vara där, säger Elisabeth Flygt.

I första omgången av SM-finalen tävlar alla 12 lagen, de sex bästa går sedan vidare till den andra och avgörande omgången.

– Målet är att vara bland de sex bästa. Sedan vinner vi, skrattar tjejerna i laget.

Träning flera timmar om dagen och rutin har tagit laget till SM-finalen på Strömsholm.

– Tjejerna tävlar på nationell nivå och har mycket erfarenhet. Det behövs på den här nivån, säger lagledaren Susanne Gustafsson.

Kalmar Hästsportklubb lär både höras och synas under SM-finalen.

En hel busslast med Kalmarsupportrar i limegröns t-shirts kommer nämligen att vara på plats när ponnyallsvenskan avgörs och för tjejerna i laget är det bara att vänja sig vid att vara förebilder för de yngre ryttarna i klubben.

– Man vet ju själv hur det var när man började rida. Vi har också haft våra förebilder, säger Felicia Thuresson.

* RC Skästa, Hamre RK. Djursholms RK, Edsbro RF, Vetlandaortens RF, Kalmar HSK, Harplinge RK, Billdals RK, Gärds RF, Malmö Civila RF Högbo RK, Piteå RK.

Ia Sellerberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.