Annons

Dags för GP-festen i Målilla där Rickardsson kan skriva historia

Cirkus Tony Rickardsson har anlänt. I kväll ska han fixa sitt sjätte, historiska, VM-guld.
- Det skulle vara fantastiskt att säkra guldet här i Målilla, säger den svenske superstjärnan.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2005

På onsdag fyller Tony Rickardsson 35 år. Redan i kväll kan han ge sig själv den bästa födelsedagspresenten. Och förutsättningarna för att de 11 000 åskådarna på Målilla Motorstadion ska få vara med när Kung Tony säkrar sin sjätte VM-titel är minst sagt goda. För att hålla minsta lilla liv i guldstriden fram till nästa deltävling i Bydgoszcz måste australiensaren Jason Crump ta minst fyra poäng mer än svensken. Annars är det klart och Rickardsson blir tillsammans med Ivan Mauger, Nya Zeeland, ensam om att ha sex VM-titlar.

"Fantastiskt"

Annons

- Det skulle vara fantastiskt att säkra guldet här i Målilla. Men lyckas inte det har jag två chanser till. Tar jag inte dessa heller så var det inte mitt år, säger en avspänd Tony Rickardsson på fredagens presskonferens.

Hans fantastiska GP-facit den här säsongen saknar motstycke i speedwayhistorien: fem segrar av sex möjliga. I den sjätte,

i Eskilstuna, ledde han ut på sista varvet men blev "bara" tvåa i omstarten sedan heatet stoppats.

- Jag satte upp väldigt höga mål inför säsongen och berättade för mitt team att jag skulle vinna fyra GP-tävlingar - det var inget att snacka om. Jag kör varje race som om det är det sista jag gör. Men, visst, jag har haft sjukligt bra utdelning, säger han och bannar sig själv för den fantastiska sarguppvisningen i Cardiff.

- Det är mitt största antiklimax. Vad ska jag hitta på nu för att göra det ännu mer spännande...? säger han med ett garv.

Den senaste, GP-fria, månaden har annars inte varit så lysande för den femfaldige världsmästaren. Bland annat misslyckades han totalt i lag-VM-finalen.

Långsam månad

- Det har varit en långsam månad. Jag har tävlat för lite och kan säkert vara lite seg i de första heaten i morgon (läs; i kväll).

Han vann SM-guld i Målilla 2004, men har också haft en del problem med Kvillerumsovalen.

- Det har varit blandade resultat, men det är en bra bana och det känns bra att kunna avgöra guldstriden i Sverige. Jag kände mig heltänd när jag vaknade

Annons

i morse och är absolut på tåspetsarna. VM är det roligaste jag vet och jag hoppas att det blir en trevlig picknick i skogskanten!

Hur laddar du inför ett GP?

- Veckan före gör jag alldagliga saker. Skjutsar barnen till skolan och lagar mat. På racedagen sover jag länge, käkar en mycket lång frukost och springer eller går en sväng. Sedan går jag och lägger mig igen och sover tills det är ungefär en och en halv timme kvar till tävlingen.

Rickardsson berättar att hans tillvaro annars är allt annat än inrutad.

- Jag lever livet som det kommer och tar det mesta på uppstuds.

Träffar han rätt i kväll kan han kvittera ut sitt sjätte VM-guld.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons