Dackarnas stjärnskott är Danmarks guldvapen

Han är en av de stora sensationerna i speedwayvärlden i år. I kväll ska Dackarnas stjärnskott leda Danmark till VM-guld.
– Det är klart att det känns lite extra när man kör med Dannebrogen på magen, säger Michael Jepsen Jensen, 20.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2012
Dackarnas Michael Jepsen Jensen har tagit speedwayvärlden med storm. I kväll ska han försöka ta Danmark till VM-guld i Målilla.
Dackarnas Michael Jepsen Jensen har tagit speedwayvärlden med storm. I kväll ska han försöka ta Danmark till VM-guld i Målilla.Foto: Roger Carlsson

Finalen i lag-VM är varje år höjdpunkten för många speedwayfans världen över. För första gången sedan 1992 avgörs finalen i Sverige, närmare bestämt på G&B Arena i Målilla. En bana där Michael Jepsen Jensen trivs som fisken i vattnet.

Dansken har kört lysande på sin nya hemmaoval hela våren. För ett par veckor sedan tog han 18 av 18 poäng när Dackarna slog svenska mästaren Piraterna. När race off avgjordes i Målilla i torsdags var han den som, om man bortser från jokerpoängen, den som tog flest poäng av samtliga förare.

– Jag kan verkligen inte klaga. Jag trivs här och det flyter på, säger Michael Jepsen Jensen när OT träffar honom.

De flesta är, särskilt sedan de tre senaste årens världsmästare Polen överraskande missar finalen, överens om favorithierarkin i VM-finalen: Danmark och Australien är huvudfavoriter att slåss om guldet, Sverige utmanar, medan Ryssland lär få det tufft.

Michael Jepsen Jensen vill dock inte prata favoritskap.

– Jag tycker inget av länderna är favorit. Det är fyra lag som är väldigt starka på papperet. Men självklart siktar vi på att vinna, säger han.

Det danska laget har ändrats lite under VM-veckans gång. Till finalen görs en ny ändring. Leon Madsen byts ut mot Mikkel B Jensen.

– Vi blev starkare när Nicki (Pedersen) kom in i laget efter semifinalen. Leon hade en tuff kväll i racer off:et. Där har vi några poäng att hämta.

Speedway är ju i mångt och mycket en individuell sport - hur är känslorna att köra ett lag-VM?

– Det var lite nervöst de två första heaten i race off, men sedan släppte det. Det är jätteroligt att kör VM för sitt land. Speedway är stort i Danmark och det är klart att det känns lite extra när man kör med Dannebrogen på magen.

Det danska laget, som under lag-VM bor på hotell i Oskarshamn, laddade på fredagen upp med att spela golf.

– Jag har aldrig spelat, men det ska bli kul att prova, säger Michael Jepsen Jensen.

Återstår att se om det är en världsmästaruppladdning.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.