Båda bårarna ska in i framtiden

Bårfadäsen berodde på en kommunikationsmiss.
Det fanns en riktig bår tillgänglig när Rögles Kristofer Starck bröt foten - men den kom aldrig in på isen.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2003

- Hädanefter ska båda bårarna in, oavsett vad som händer, säger IK Oskarshamns kanslichef P-O Lundin.

Många blev upprörda över att Rögles spelare tvingades bära ut Starck på en madrassliknande bår, som mer kom att likna en hängmatta. Däribland domaren Morgan Johansson från Ljungby.

- Det var en riktig katastrof, säger han.

Johansson skrev ingen rapport om det inträffade, men gav IK Oskarshamn en tillsägelse efter matchen.

- Man förutsätter ju att det på en superallsvensk match ska finnas en bår på arenan. Nästa gång jag kommer till Oskarshamn kommer jag att kontrollera det.

IK Oskarshamn vidtog i går åtgärder för att förhindra liknande fadäser i framtiden.

- Det som hände var pinsamt, tur att TV inte var på plats, säger kanslichefen P-O Lundin.

Enligt Lundin berodde alltsammans på kommunikationsproblem.

Inget tecken

- Normalt sett ger vår läkare, Annelie Lindberg, tecken till vakmästarna när båren ska in, men nu fanns redan Rögles läkare på isen och då fick de aldrig något tecken. Och eftersom en läkare redan var där bedömde Annelie det som bättre att gå ut i sjukrummet och förbereda, säger Lundin.

Båren med medar, som inte behöver bäras utan skjuts på isen, kom aldrig in. I stället kom den mjuka bår, som bara är till för att lyfta över den skadade på den andra båren när man befarar nackskador, in.

- Jag har pratat med kommunen och för att det här inte ska hända igen har vi bestämt att hädanefter ska båda bårarna in på isen vid alla skadetillfällen.

Fritidschefen Christer Holmgren:

- Organisationsmissen hamnar på IKO. Vi tillhandahåller materialet, men några sjukvårdare är inte vår personal. Våra vaktmästare ska inte behöva klampa ut på isen i vanliga skor, utan sjukvårdspersonal får IKO fixa i sin organisation.

Förutom matchläkaren har IKO ingen annan sjukvårdspersonal inkallad på matcherna.

- Förr hade vi personal från Röda korset, men de har inte längre resurser att ställa upp, säger P-O Lundin. Mer akut är situationen på ungdomsmatcherna. På a-lagsmatcherna har vi ju alltid en läkare på plats och oftast finns även ambulanspersonal där även om de inte har något uppdrag att vara det.

Jan Brunby
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.