Äntligen guld för Kristofer

Som han har väntat, Kristofer Svensson.
Igår tog han äntligen sitt första SM-guld efter 25 års seglande.
- Förbannelsen släppte till slut, säger Svensson.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2005

KALMAR

Han har åtskilliga andraplatser i SM, har EM-silver och varit tvåa i VM. Men igår fick 38-årige Kalmarbon Kristofer Svensson sitt efterlängtade guld. Som crew boss på båten Hagströmer & Qviberg var han med och vann SM i havskappsegling.

Stabilt hela vägen

- Jag har alltid sagt att jag vill vinna ett SM-guld innan jag slutar och det känns riktigt skönt att det gick vägen den här gången. Det har varit så otroligt nära tidigare, säger Svensson.

Tävlingen startade i Oxelösund för en och en halv vecka sedan och igår gick båtarna i mål efter den sista etappen i Sandhamn. Stabil segling i tio dagar blev segerreceptet i tävlingen där man får en poäng för etappseger och det gäller att ha så lite poäng som möjligt efter de sju etapperna.

- Vi hade ingen riktig dip i år och det räddade guldet. Ibland kan man vinna flera etapper, men seglar bort sig i en etapp och då är det kört direkt. Vi hade en femtondeplats som sämst i tävlingen. Annars var vi stabila och låg bland de åtta bästa, säger Svensson.

Vad har du för uppgift i båten?

- Vi är tio stycken ombord och jag befinner mig mitt i båten, där alla tampar kommer ner. Jag är koordinator, en slags lagkapten kan man säga, och min uppgift är att lyssna på skepparen Eskil Daxell och "Gutta" Johanssons taktik och hissa segel i rätt tillfälle, säger Svensson.

Etta - och fyra

I år kördes SM-tävlingen och EM samtidigt och Hagströmer & Qvibergs förstaplats i SM räckte till en fjärde i EM och man missade därmed pallen med minsta möjliga marginal.

- Det skiter jag fullständigt i en sån här dag. Jag har ju äntligen tagit SM-guld, säger Svensson.

Kan man tänka sig att du kommer att fira med "en kall" ikväll?

- Du, jag hade faktiskt tänkt dricka en flaska champagne, den står på kylning hemma.

Väl värt efter 25 års kämpande för ett SM-guld.

Henrik Eriksson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.