Allsvenska premiären på Fredriksskans i fara

Snön och kylan gör att den allsvenska premiären i början på april är i fara.
- Det ser tufft ut, säger Kenneth Fritz på Fredriksskans.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2006

Den kalla vintern ställer till det för fotbollsföreningarna och precis som förra våren ser det ut som om att det kan bli problem inför den allsvenska premiären på många fotbollsplaner.

Den 3 april är det allsvensk premiär på Fredriksskans när Kalmar FF tar emot Djurgården, men på Fredriksskans ligger det just nu 30 centimeter djup snö och kommunens anläggningsföreståndare Kenneth Fritz är bekymrad.

"Hänger på väderleken" - Det hänger på väderleken nu. Kylan ska fortsätta hela veckan och det sägs att det ska bli snö framåt torsdagen, men sedan ser det väl lite ljusare ut. Än så länge är det svårt att säga hur det blir med premiären, men det är risk att det blir problem.

Han har nästan daglig kontakt med andra allsvenska klubbar.

- Alla har bekymmer. IFK Göteborgs premiär är den första april och på Gamla Ullevi har man stora problem.

Att bara forsla bort snön från Fredriksskans i dagsläget räcker inte, eftersom det är så kallt och det blir tjäle i marken och planen då blir för hård.

- Vi måste helt enkelt avvakta temperaturen, säger Kenneth Fritz.

Att den allsvenska premiären dessutom är tidigarelagd en vecka på grund av fotbolls-VM gör inte saken bättre.

- Visst är jag orolig. Det är jag varje säsong, men nu är det särskilt tufft i och med att det varit en sådan vargavinter, säger Kenneth Fritz.

Beslut på torsdag Risken är stor att den allsvenska premiären blir uppskjuten. På torsdag ska IFK Göteborg ha ett möte med Svenska Fotbollförbundet och då ska ett beslut fattas.

- Det är möjligt att man kommer att skjuta på första omgången och flytta fram den en vecka. Så lär det säkert bli, tror Kenneth Fritz.

- Då hinner vi få på en fiberduk och få planen något sånär grön. Nu får vi inrikta oss på att få bort snön och få planen så torr och jämn som möjligt.

Hur blir det när all snön börjar smälta?

- På a-plan rinner det av rätt bra. Det är bra dränering där. Och om det blir mildare kommer vi att köra av det mesta av snön med snölunga nu i helgen.

Du följer väl väderrapporteringen varje dag nu?

- Ja, dag och natt. Jag var uppe i natt och såg att det var 15 minusgrader. Då var det svårt att somna om sedan.

Ia Sellerberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.