GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

5:e plats – Jan-Åke Lundberg Var han bättre än Ralf?

Det finns många klassiska offensiva huvudspelare i svensk fotboll. Som Karl-Alfred Jakobsson, Ralf Edström och Kennet Andersson.
Dit räknas definitivt också Jan-Åke Lundberg.
Nyheter • Publicerad 18 december 2007
Förbundskaptenen Georg ?Åby? Ericson tog ut Jan-Åke till två landskamper.
Förbundskaptenen Georg ?Åby? Ericson tog ut Jan-Åke till två landskamper.
Foto: 
Jan-Åke Lundbergs främsta tillgång var hans huvudspel som höll toppklass. Här vinner han en duell mot Chelseas hårding Ron Harris. Börje Axelsson övervakar nicken i en sommarmatch 1977.
Jan-Åke Lundbergs främsta tillgång var hans huvudspel som höll toppklass. Här vinner han en duell mot Chelseas hårding Ron Harris. Börje Axelsson övervakar nicken i en sommarmatch 1977.
Foto: 
Jan-Åke i slutet av sin skadetyngda karriär, 1982.
Jan-Åke i slutet av sin skadetyngda karriär, 1982.
Foto: 

Många håller också rent av Lundberg som den allra främste i det avseendet – möjligen Edström undantagen.

Jan-Åke kom till Kalmar FF från lokalrivalen Kalmar AIK som junior och snart började han bli att räkna med i det Kalmar FF som sakta byggdes upp för en allsvensk comeback.

1975, som 21-åring, fick han sitt stora genombrott. Gjorde 15 mål och var nyckelspelaren i det lag som slogs med – och besegrade – IFK Göteborg i striden om en allsvensk biljett. Det var Jan-Åkes skalle som såg till att KFF vann seriefinalen på Ullevi med 1–0 inför nästan 46 000 åskådare.

Under de första säsongerna i allsvenskan växte hans status och kapacitet som spelare. Förbundskaptenen ”Åby” Ericson tog ut honom till två landskamper och proffsklubbarna började snegla mot Fredriksskans.

Jan-Åke hymlade aldrig med att hans dröm var att bli proffs, men tyvärr gick den aldrig i uppfyllelse. Särskilt inte som hans långa kropp ganska snart började bli plågad av skador.

Han gjorde många gånger comeback, men gick snart sönder igen. Hans sista säsonger i allsvenskan gjorde honom aldrig rättvisa. 1983 slutade han med fotbollen, bara 29 år gammal.

Jan-Åke Lundberg är en av landets allra bästa huvudspelare genom tiderna. Inte bara att han fick huvudet på bollen – hans nickar var både hårda och välplacerade. Han hade också ett tungt skott och en fin förmåga att täcka bollen. På minuskontot stod väl hans relativa långsamhet i steget och hans skörhet i kroppen.

Jan-Åke Lundberg spelade 130 allsvenska matcher och gjorde 29 mål mellan 1976 och 1982.

I morgon: Sent lyste stjärnan

Född: 1954.

Kom till KFF: Kom som junior från Kalmar AIK. A-lagsdebuterade i KFF 1973.

Position: Forward.

Meriter: 130 allsvenska matcher och 29 mål för Kalmar FF. Spelade två a-landskamper mot Algeriet och Egypten 1976.

I dag: Bor och arbetar i Kalmar.

Jörgen Ström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.