Annons

"Vi vet ingenting om tävlingssäsongen"

Var ska skidlandslaget träna under coronakrisen? Hur blir det egentligen med säsongen i vinter?
På måndag inleds säsongens första landslagsläger i Torsby. Därefter finns ingen klar planering.
Skidor • Publicerad 31 juli 2020
På måndag inleder Charlotte Kalla och de övriga i landslaget träningslägret i Torsbys skidtunnel. Men det är högst osäkert hur det blir med resten av säsongen. Arkivbild.
På måndag inleder Charlotte Kalla och de övriga i landslaget träningslägret i Torsbys skidtunnel. Men det är högst osäkert hur det blir med resten av säsongen. Arkivbild.Foto: Ulf Palm/TT
Landslagsåkarna har tränat individuellt i sommar, men nu längtar Charlotte Kalla (till höger) efter Ebba Andersson (till vänster) och de andra i landslaget, säger ledaren Magnus Ingesson. Arkivbild.
Landslagsåkarna har tränat individuellt i sommar, men nu längtar Charlotte Kalla (till höger) efter Ebba Andersson (till vänster) och de andra i landslaget, säger ledaren Magnus Ingesson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Magnus Ingesson är osäker på hur coronapandemin påverkar vinterns skidsäsong. Arkivbild.
Magnus Ingesson är osäker på hur coronapandemin påverkar vinterns skidsäsong. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

De svenska skidstjärnorna är vana vid ordning och reda med sedan länge förberedda och planerade läger inför säsongen. Nu har coronapandemin skapat flera frågor, men få svar.

Klart är att premiärlägret inleds på måndag i Torsby, flera veckor senare än normalt. Därefter är det mer osäkert. I planeringen finns exempelvis ett höghöjdsläger i franska Font Romeu mellan den 7 och 29 september.

Annons

Nu är det osäkert om det lägret blir av.

– I våras tänkte vi att det nog har blåst över till säsongen. Men nu börjar vi närma oss hösten och det är fortfarande inte lugnt i Europa, säger Ingesson.

Alternativet är två olika lägerperioder där landslagsledningen väljer mellan fem olika orter i Sverige.

Därefter fortsätter osäkerheten kring lägerplaneringen ända fram till tävlingspremiären i november – om det blir någon premiär och tävlingssäsong.

Olika planer

– Vi måste fokusera på att det blir en säsong och att det blir höstläger. Annars blir det för mycket att jobba i ett vakuum utan att ha riktning, säger Ingesson.

Han berättar också om tankarna inför en osäker tävlingssäsong som ska krönas med ett VM i Oberstdorf mellan 22 februari och 7 mars.

– Visst, det finns en farhåga. Hur blir detta? Men vi måste jobba utifrån en säsong och ett VM och sedan bygga utifrån detta.

Magnus Ingesson betonar samtidigt vikten av att inte riskera åkarnas hälsa. Riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten samt direktiven från landslagets egna läkare betyder mycket:

– Vi vill inte riskera att få in viruset i gruppen. Det kanske kommer ändå. En del blir ju riktigt sjuka. Detta är en svår sits.

"Lugna"

Landslagsåkaren Jennie Öberg blev sjuk i covid-19 i våras och fick läggas in på sjukhus. Hon har sedan dess avslutat sin karriär, på grund av bristande motivation att satsa vidare.

Annons

TT: Är åkarna rädda?

– De är inte speciellt oroliga och är generellt lugna. Det pratas inte jättemycket om det. Men det kan bli annorlunda om man åker på läger och om någon blir förkyld – vanligt förkyld. Då kan det bli mer hysteri, säger Magnus Ingesson.

Ovissheten kan vara jobbig.

– Men åkarna fokuserar dag för dag när de tränar, samtidigt som vi ledare får ha helikopterperspektiv. Vi vet situationen och det är ju lika för alla landslag.

Efterlängtat läger

En vanlig vår och sommar innehåller flera landslagsläger. Men inte i år. Den här sommaren har åkarna fått träna hemma, ensamma eller tillsammans med sina klubbar.

I stället är det landslagstränarna som har fått åka runt i landet för att hälsa på åkarna i deras hemmiljöer.

Det har lett till ett mer individuellt upplägg, vilket gett åkarna mer tid att jobba med detaljer i sin egen träning.

– Men nu är det många som tycker att det blir skönt att äntligen kunna åka på första gemensamma lägret. Exempelvis tycker Charlotte (Kalla) att det ska bli bra. Hon har varit mycket själv och har börjat sakna att möta och träna med de andra. Det är viktigt att vi har en verksamhet tillsammans.

Fakta: Skidlandslaget 2020/21

Damer: Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Emma Ribom, Frida Karlsson, Hanna Falk, Linn Svahn, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Moa Lundgren.

Herrar: Calle Halfvarsson, Jens Burman, Johan Häggström, Oskar Svensson, Viktor Thorn.

Fakta: Skidlandslaget 2020/21

Augusti: Torsby, barmark samt skidor i skidtunnel.

September: 7-29/9: Font Romeu, Frankrike (hög höjd).

Om detta ställs in genomförs två olika läger i Sverige på någon eller några av följande orter: Vålådalen, Orsa/Grönklitt, Bruksvallarna, Torsby, Idre Fjäll, Sollefteå.

Oktober: Val Senales, Italien, Idre Fjäll (snöläger).

November: Bruksvallarna.

Tävlingspremiär: Bruksvallarna 20-22 november.

Fotnot: Ledarna betonar att detta kan justeras med kort varsel på grund av coronautvecklingen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons