van der Poels första tränare: Var aldrig orolig
Med 1 200 meter kvar av OS-loppet i Peking var Nils van der Poel två sekunder efter ledaren Patrick Roest från Nederländerna. Då började upphämtningen.
Den 25-årige svensken lade in en extra växel och passerade mållinjen som OS-mästare.
Nästan ett helt land satt med hjärtat i halsgropen. Ja, bara nästan.
För hemma i tv-soffan i Trollhättan var Nils van der Poels första tränare Bengt Olofsson aldrig orolig.
– Nej, det var jag inte, säger Olofsson.
– Jag var inte så nervös, jag trodde hela tiden att han skulle klara det.
"Han är vältränad"
TT: Det blev ju ganska jämnt sista varven?
– Jodå, men han är stark. Han är vältränad.
Det var Bengt Olofsson som såg till att van der Poel tog steget från bandy till skridsko.
– Ja, jag tränade ju honom när han var mindre. Jag började redan när han var åtta år eller någonting. Då körde vi teknik, säger han.
Träningen gav uppenbarligen resultat.
– Han är fantastisk, säger Bengt Olofsson.
"Sveriges största svärmorsdröm"
På annat håll slog däremot nervositeten i taket. I SK Trollhättans skridskohall, Slättbergshallen, hade ett helt gäng samlats för att följa van der Poels guldjakt.
Benno Johansson, vice ordförande i skridskofenomenets klubb, var känslosam efter målgången.
– Usch, nu blir jag rörd, det är en fantastisk upplevelse. Det är så mäktigt. Jag trodde inte, när han gick ut på det sista varvet, att det skulle lyckas. Både för klubben och för Trollhättan som stad, det här är den första olympiska guldmedaljen som Trollhättans idrottare någonsin har tagit, säger han till Discovery+.
– Det är Sveriges största svärmorsdröm egentligen, han är ödmjuk, en fin kille. Det är lätt att ha med Nils att göra.
Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund (S) gläds både för van der Poels och för stadens skull.
– Det är jätteroligt, han har varit en stark favorit, men sedan är det ju så att man ska göra det också. Sedan är det faktiskt Trollhättans första OS-guld och det var lite speciellt också, silver och brons har staden tagit hem tidigare genom brottare och annat, men det här var första guldet så det var kul, även för staden, säger han.
– Jag vet inte hur många gånger de har nämnt Trollhättan här på förmiddagen, det betyder naturligtvis mycket PR-mässigt. Det är bara positiva vibbar.
Firandet planeras
Tidigare har staden firat sin guldgosse genom bland annat en ceremoni på Edsborgs idrottsanläggning samt en stjärna i Park of fame i Trollhättan.
TT: Hur ska ni fira OS-framgångarna?
– Det pågår en planering med detta. Men jag vet inte riktigt än. Det är fortfarande lite besvärliga tider. Någonting, om inte annat framåt sommaren, blir det säkert. När vi har lite stora festivaler och allianslopp och annat. Jag skulle gissa att det blir något i samband med det, säger Paul Åkerlund.