USA vände och vann – till OS-final

USA kom tillbaka från underläge mot Australien och spelar OS-final i basket på lördag.
Basket • Publicerad 5 augusti 2021
Kevin Durant var viktig för USA när finalplatsen i OS säkrades.
Kevin Durant var viktig för USA när finalplatsen i OS säkrades.Foto: Eric Gay/AP/TT

USA vann OS-semifinalen mot Australien med 97–78, men det australiska laget, med sex NBA-spelare, bjöd på hårt motstånd – i alla fall i den första halvleken.

Australien var i ledning hela den första halvleken och störde amerikanerna med aggressivt försvar och framgångsrikt trepoängsskytte.

Med fem minuter kvar av den andra perioden var ledningen uppe i hela 15 poäng, 41–26, innan USA kom tillbaka och två minuter i den andra halvleken hade amerikanerna vänt matchen till 46–45. Då gick luften ur det australiska laget och USA kunde gå fram till seger.

Liksom tidigare i turneringen lutade sig USA mycket mot Brooklyn-stjärnan Kevin Durant som fick ta stort ansvar och satte 23 poäng – innan han fick vila i den tredje perioden.

USA har inget Dream Team på plats i Tokyo. Stora namn som LeBron James, Stephen Curry och Kawhi Leonard saknas, men med profiler som Durant, Devin Booker och Damian Lillard finns ändå gott om stjärnglans i laget.

Men NBA-stjärnorna har haft svårt att hitta samspelet och förlorade bland annat träningsmatcher inför OS mot just Australien och Nigeria, samt premiären i OS mot Frankrike.

Nu väntar final på lördag mot just Frankrike eller Slovenien, som möts i den andra semifinalen senare i eftermiddag.