Annons

Uppgifter: Ryska stjärnan utreds för dopning

OS-tävlingarna i konståkning skakas av en dopningsskandal.
Supertalangen Kamila Valieva, 15, har testat positivt för en otillåten hjärtmedicin, uppger ryska medier.
Ryssland riskerar därmed att diskas från lagtävlingen och fråntas OS-guldet.
Olympiskt • Publicerad 10 februari 2022
Kamila Valieva imponerade i lagtävlingsfinalen i måndags, där Ryssland tog OS-guldet.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Kamila Valieva lämnade det positiva dopningstestet i Ryssland i december, men det har inte blivit känt förrän nu, rapporterar den ryska tidningen RBC.

15-årigen blev i måndagens final i lagtävlingen historisk, då hon som första kvinna satte en kvadrupel i ett OS, ett hopp med fyra varvs rotation. Prestationen hjälpte Ryssland till guldet före USA och Japan.

Annons

Men frågor började väckas när medaljceremonin inte hölls som planerat i Peking i tisdags. Internationella olympiska kommitténs (IOK) talesperson Mark Adams sade i onsdags att det pågick "överläggningar kring regelverket" med Internationella skridskoförbundet (ISU). Adams har senare bekräftat diskussionerna rör OS-medaljörerna.

Hjärtmedicin

Tidningen RBC uppger att det är den otillåtna hjärtmedicinen Trimetazidin som Valieva har testat positivt för, men det är oklart om hon har eller har haft några hjärtproblem. Ett liknande fall inträffade under vinter-OS 2018, då en rysk bobåkare fälldes efter att ha testat positivt för samma medicin.

Uppgifterna om Valieva har inte bekräftats av varken IOK eller Rysslands olympiska kommitté, och i Ryssland har situationen nått högsta ort.

– Låt oss invänta förtydliganden från våra sporttjänstemän eller från IOK, säger president Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov, rapporterar AP.

Ryssland som nation har förbjudits att delta i OS i Peking på grund av systematisk och statligt understödd dopning av ryska idrottare under OS i Sotji 2014. I stället tävlar de ryska idrottarna under den ryska olympiska kommitténs flagga i Peking.

Särskilda regler

Eftersom Valieva ännu inte har fyllt 16 år omfattas hon av särskilda dopningsregler, vilket gör att hon sannolikt får ett relativt lindrigt straff om hon fälls, skriver sajten Inside the games.

Om Ryssland diskvalificeras i lagtävlingen går guldet till silvermedaljören USA, Japan tar silvret och Kanada, som slutade på fjärde plats, får brons.

Vid en diskning är det dock troligt att Ryssland överklagar beslutet till Idrottens skiljedomstol, Cas, och då kan det dröja innan prispallen är klar.

Valieva är även anmäld till damernas individuella tävling, som startar på tisdagen, och tränar enligt uppgifter som vanligt inför den.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons