Annons

Ukraina tävlar i VM – tack vare svenskt stöd

Ukrainas deltagande var osäkert.
Men med svenskt stöd kan man skicka idrottare till para-VM i skidskytte och längdskidor i Östersund.
"Vi är stolta att det ukrainska laget kan representera vårt land under en så här svår tid", säger Kseniia Kryvenko, pressansvarig på Ukrainas parasportförbund.
Parasport • Publicerad 10 januari 2023
Delar av Ukrainas paralympiska trupp i Peking 2022. Arkivbild.
Delar av Ukrainas paralympiska trupp i Peking 2022. Arkivbild.Foto: Dita Alangkara/AP/TT

Para-VM i skidskytte och längdskidor i Östersund är knappt två veckor bort. Men det ukrainska deltagandet hängde länge i luften.

Det ukrainska förbundet visste inte om man skulle ha ekonomin för att kunna åka till Jämtland.

Annons

Men med hjälp av ekonomiskt stöd från Svenska parasportförbundet, Östersunds kommun och partners har man nu kunnat säkerställa sitt VM-deltagande.

"Vi känner en stor tacksamhet för detta ekonomiska stöd. Det finns en stor enighet hos den paralympiska familjen och vi känner ett stort stöd från våra paralympiska vänner", säger Kseniia Kryvenka i ett mejl till TT.

25 idrottare

Uppskattningsvis 8 miljoner ukrainare har flytt landet efter den ryska invasionen för snart ett år sedan. Men av de 25 ukrainska idrottarna i VM-truppen är det bara två som bor utanför Ukraina.

För att kunna träna i det krigsdrabbade landet håller flera av dem till vid ett idrotts- och rehabiliteringscenter i de västra delarna av landet.

"Där är det mer säkert. Några av idrottarna som är bosatta i ockuperade delar eller regioner där faran är hög, som Mykolajiv och Charkiv, har flyttat till centret och bosatt sig där på heltid. Resten av truppen bor i sina hemstäder och kommer och tränar regelbundet på centret."

"En viktig del"

Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska parasportförbundet, säger att det har varit av stor vikt att säkerställa ukrainskt deltagande.

– De utgör en viktig del av VM och vinterparasporten. Det är ett stort landslag med många kunniga och duktiga tävlande, säger han.

– De har fått ett ekonomiskt stöd, utan att gå in på summan. Vi säkerställer mat och logi och att logistiken fungerar på plats från det att de anländer. Det har skapats ekonomiska förutsättningar för att de ska kunna delta.

Ukraina var näst bästa nation vid Paralympics i Peking förra året. Landet tog 29 medaljer varav elva guld. Bara Kina var vassare.

Para-VM i skidskytte och längdskidor avgörs 16–30 januari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons