Annons

Tio svenskor i årets sista major: "Superkul"

Tio svenskor är med i veckans US Open. Däribland Frida Kinhult, som inte ber om ursäkt för sig inför karriärens första major som proffs.
Golf • Publicerad 9 december 2020
Frida Kinhult under ett inspelsvarv inför US Open.
Frida Kinhult under ett inspelsvarv inför US Open.Foto: Christer Höglund/TT

Frida Kinhult hann spela tre majors under sin framgångsrika amatörkarriär innan hon den här säsongen valde att bli proffs. När hon för drygt en månad sedan vann finaltävlingen på den amerikanska Symetratouren innebar det både en säkrad plats på LPGA-touren nästa år och spel i US Open som på torsdagen inleds på Champions Golf Club i Houston.

Där är Kinhult nu med ett annat självförtroende och en annan tro på sig själv än i tidigare majorstarter, som alla har slutat med att bohuslänskan har missat "cutten".

Annons

– Jag njuter av situationen, ska sikta högt och göra det bästa av veckan, säger Kinhult på telefon från Texas.

– I de tre majors som jag spelade som amatör var det som att jag såg ner lite på mig själv, och tänkte mig som ganska liten jämfört med de andra. Och det ger ingen "boost" om man tänker att man är sämre än alla andra för att man är yngre och amatör. Men så behöver det absolut inte vara.

Rekordmånga svenskor

Frida Kinhult, lillasyster till Marcus som ses som det största framtidsnamnet inom svensk herrgolf, är i gott blågult sällskap inför majorn som är uppskjuten från juni på grund av coronapandemin. Hela tio svenskor – rekord för US Open – är med och slåss om årets största segercheck på en miljon dollar (drygt åtta miljoner kronor). Bland annat hela kvartetten – Beatrice Wallin, Ingrid Lindblad, Maja Stark och Linn Grant – som utgjorde guldlaget i amatör-EM tidigare i år.

Idel bekanta ansikten för Kinhult, som fortfarande bor ihop med Wallin i Tallahassee, Florida, efter tiden på college.

– Men de andra har jag inte träffat på länge. Det är superkul verkligen och kul för svensk golf. Man sköter ju sin egen process, med tanke på corona är det inte läge att hänga så mycket, men det är jätteroligt att alla är här, säger hon.

Alla i den unga kvartetten fick sina platser i US Open tack vare att de är topp 20 på världsrankningen för amatörer.

– Det är lite nervöst, men det ska bli kul, säger 20-åriga Ingrid Lindblad, fyra på rankningen och till vardags student på Louisiana State University.

Hårda greener

Hon majordebuterade i British Open i fjol och gör nu sitt första US Open, där de två första rundorna för ovanlighetens skull kommer att spelas på klubbens två banor (Cypress Creek och Jackrabbit). Allt för att få ihop spelschemat med 156 tävlande trots korta decemberdagar.

– Greenerna är rätt mycket hårdare än vad vi är vana vid från college och banorna är långa. Man får inte så många wedgar in mot greenerna, det är mer långa och mellanlånga järn, säger Lindblad inför det sista träningsvarvet, där hon bland annat skulle ha Anna Nordqvist i samma fyrboll.

Den dubbla majorvinnaren är utan tvekan det största svenskhoppet i Houston. Nordqvist genrepade med en fin sjätteplats i förra veckan och var dessutom tvåa i US Open 2016 efter att ha förlorat särspelet. Men fortfarande har ingen europeisk spelare vunnit US Open sedan Annika Sörenstams triumf tio år tidigare.

Fakta: Svenskorna i US Open

De tio svenskorna som spelar US Open på Champions Golf Club i Houston (torsdagens starttider, svensk tid, inom parentes):

Pernilla Lindberg (16.42)

Linnea Ström (16.42)

Linn Grant (16.53)

Caroline Hedwall (16.53)

Maja Stark (17.15)

Anna Nordqvist (17.37)

Madelene Sagström (18.10)

Ingrid Lindblad (18.21)

Frida Kinhult (18.32)

Beatrice Wallin (18.32)

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons