Annons

Tidigare avhopparen: Ledningen måste anpassa sig

Tre av Sveriges damstjärnor gör eget upplägg utanför längdlandslaget. Det är bara början på en större förändring enligt OS-åkaren och tidigare avhopparen Anna Dyvik:
Skidor • Publicerad 4 juni 2022
Anna Dyvik under OS i Peking. Arkivbild.
Anna Dyvik under OS i Peking. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Längdlandslaget skakas av veckans besked att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist kör eget upplägg under försäsongen. Sedan tidigare meddelade även Linn Svahn att skadan gör att hon bygger upp sig utanför landslagsmiljön.

Men detta är bara en del av en större process för eget i upplägg, utanför landslaget, som intresserar flera damåkare.

Fler tänkte hoppa av

Annons

Enligt uppgifter till TT, som Anna Dyvik bekräftar, fanns redan inför den senaste säsongen flera damåkare som hade tankar på egen försäsongssatsning utanför landslaget. Men de vågade inte ta steget eftersom de inte ville avstå landslagets höghöjdsläger inför OS i Peking.

Det var bara Anna Dyvik som tränade utanför landslaget.

– Det tycker jag också att jag har uppfattat. Jag tror många inser vikten att få mycket tid på hemmaplan. Det är den grundkontinuitet som gör att man utvecklas, säger Anna Dyvik.

– Vi som åkare utvecklas genom att tänka mycket nytt och våga göra saker som inte hör till normen.

Nytänkare

Anna Dyvik säger att det är just denna inställning som finns hos många av svenska landslagsåkare på damsidan.

– Vi som är med i laget just nu är väldigt nytänkande och väldigt drivande. Vi ifrågasätter många saker.

Hon fortsätter:

– Jag tro det sker en stor utveckling just nu som landslaget (ledarna) måste och kommer att anpassa sig efter. Samtidigt förstår jag att det är svårt för dem att ta ett beslut nu som förändrar hela deras verksamhet på så kort tid.

TT: När ser vi nästa steg i den här utvecklingen med individuella planer?

– Nästa år, svarar hon. Jag tror och hoppas vi kommer dit.

Om lägerlivet

Annons

Anna Dyvik berättar att tankarna kring individuella upplägg handlar om det slitage på kroppen som det ofta innebär att åka på läger:

– Att vara på resa tar energi. Du ska sova i en annan säng än du är van vid, ska äta mat som du inte är van vid. Det är mycket sådana saker runt omkring som kanske tar mycket energi. Sedan är det viktigt att de som jobbar nära sina egna tränare får en kontinuitet i passen som de tycker är viktigt för att utvecklas.

Nu är Dyvik tillbaka i landslaget.

– Det kändes ibland som ett stort beslut för mig att gå min egen väg, samtidigt kändes det som det mest självklara eftersom jag mådde så bra, säger hon.

– Jag har en tydlig bild av vad som gör att jag åker fortare i spåret och samtidigt gör att jag mår bra. Nu hoppas jag ta in de sakerna i landslaget och lägerverksamheten.

Längdchefen Lars Öberg nickar instämmande när han får höra Anna Dyviks åsikt att landslagsledningen inte hänger med i damernas tankegångar:

– Vi behöver mer få in det kvinnliga perspektivet. Man måste reflektera över vad vi kan göra bättre, säger Öberg.

Drar in mer prispengar

Frågan är varför inte herråkarna har lika drivande inställning gällande egna upplägg?Calle Halvarsson förklarar att det främst är ekonomiska orsaker.

– De drar in mycket prispengar och somliga har förmodligen riktigt bra egna sponsorer. De kan leva på detta. Vi herrar drar inte in lika mycket prispengar, är inte på pallen varje helg och har inte samma stöttning av sponsorer, säger Halfvarsson.

TT: Skulle du kört eget upplägg utanför landslaget om du haft en större ekonomisk trygghet?

Annons

– Det kan jag inte säga nu, men visst det kan ha varit så.

Bakgrund: Utbrytningen som skakar skidlandslaget

Sprintstjärnan Linn Svahn meddelar i mitten av maj att hon väljer att stå utanför landslaget den kommande säsongen. Svahn stod över den senaste säsongen för att rehabilitera sin skadade axel. Skälet till att stå utanför landslaget säger hon är för att få jobba tajtare med sitt eget team på hemmaplan och kunna lägga upp en optimal plan för återhämtningen efter skadan.

När landslagstrupperna sedan presenteras uppges att flera längdstjärnor inte accepterar de nya landslagsavtalen eftersom att de inte får marknadsföra sina egna sponsorer tillräckligt.

Nu har två andra av de största svenska stjärnorna bestämt sig för att stå utanför landslaget, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Skälet är att de inte vill vara med på landslagets alla läger utan ha mer flexibilitet och kunna sköta mer av träningen på hemmaplan. De säger att det inte handlar om ekonomi, att de var villiga att avstå från all ersättning bara för att få få jobba mer med sitt eget team.

Landslagsledningen anser att alla landslagsåkare ska vara med på alla samlingar och läger under försäsongen, att det är just detta som är landslagets framgångskoncept – att alla sporrar varandra och gör varandra bättre.

Skidstjärnorna som väljer att stå utanför landslaget kommer att resa med landslaget under tävlingssäsongen och tävla för Sverige.

Det är inte ovanligt att landslagsåkare väljer att stå utanför landslaget under en eller flera säsonger. Charlotte Kalla har gjort det tidigare liksom Anna Dyvik den senaste säsongen. Nu är hon tillbaka i landslaget igen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons