Virus stoppar tävlingar – men inte i Sverige
Sabrina Ibáñez, generalsekreterare i Internationella ridsportförbundet (FEI), är väldigt orolig.
– Utbrottet är förmodligen det allvarligaste vi har haft i Europa på många årtionden, säger Ibáñez till tidningen Ridsport.
Smittspridning av den neurologiska formen av herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, konstaterades i förra veckan under en internationell hopptour i Valencia, Spanien.
Flera hästar har dött och ett stort antal är smittade.
"Finns inget botemedel"
En av de drabbade är den svenske ryttaren Carl-Walter Fox. En av hans hästar vårdas på en veterinärklinik, och övriga fyra har eller har haft feber.
– Utan att överdriva kan jag säga att ingen som inte är här kan förstå det som händer, säger Fox till Dagens Nyheter.
– I djurvärlden går det att likna det här viruset med corona för människor. Det finns inget botemedel, ingen medicin som gör allt bra. Vi kan bara förebygga så mycket som det går. Nu ger vi till exempel hästarna en medicin som har gett effekt på herpesvirus för människor.
FEI agerar nu kraftfullt för att minska smittspridning. I tio länder införs tävlingstopp i alla ridsportdiscipliner till och med den 28 mars.
Dominerande ridsportnationer som Frankrike, Nederländerna, Tyskland och Belgien drabbas, liksom Spanien, Portugal, Belgien, Italien, Österrike, Polen och Slovakien.
Smitta finns i Sverige
Än så länge står inte Sverige på listan, trots att smitta kopplad till utbrottet i Valencia konstaterats även här.
Ett tävlingsförbud i Sverige är just nu inte aktuellt.
– SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) råder oss inte för närvarande att ställa in de tävlingar som finns, eftersom vi inte har mer smitta i Sverige än vi brukar ha vid den här årstiden, säger Andrea Barth, verksamhetschef sport och tävling på ridsportförbundet.
För de hästar som återvänder till Sverige från Valencia väntar karantän och tävlingsstopp.
Virusutbrottet riskerar att slå mycket hårt mot en redan sargad idrott.
– Det var inget enkelt beslut att ställa in tävlingarna på det europeiska fastlandet, särskilt inte med tanke på det omfattande avbrott som pandemin inneburit för FEI:s tävlingskalender, säger Sabrina Ibáñez.
"Särskilt aggressiv"
– Men det här utbrottet av EHV-1 är förmodligen det allvarligaste vi har haft i Europa på många årtionden, och vårt beslut bygger på tydligt identifierade epidemiologiska riskfaktorer. Den här stammen av EHV-1 är särskilt aggressiv och har redan orsakat flera hästars död samt ett mycket stort antal allvarliga sjukdomsfall på klinik. Vi måste skydda våra hästar.
En av tävlingsplatserna som stängts är Opglabbeek i Belgien. Där skulle Rolf-Göran Bengtsson och ett stort antal svenska ryttare ha hoppat i veckan.
189 svenska hästar finns på på tävlingsplatser runt om i Europa. 32 av dem står isolerade i Valencia, många av dem med luftvägssymtom.
– Men det här kan ändra sig fort. De får en febertopp och uppför sig som att de är förkylda. Sedan kan de vara ganska pigga i några dagar och man tror att det är över och så blir de jättesjuka, säger Barth.
När de svenska hästarna i Valencia frisknar till och kan transporteras till Sverige är oklart.
Vissa hopptourer som redan pågår får fortsätta i stängda bubblor, så länge inga nya hästar ankommer och inga positiva fall av EHV-1 bekräftas.