Sydkoreansk fotbollspremiär sågs i 36 länder

Den sydkoreanska fotbollsligan har haft premiär. Inför tomma läktare, men med desto fler tv-tittare runtom i världen.
Jeonbuk Motors slog Suwon Bluewings med 1–0.
Fotboll • Publicerad 8 maj 2020
Sydkoreanska ligan hade premiär utan publik.
Sydkoreanska ligan hade premiär utan publik.Foto: Kim Orel/AP/TT

Premiären av K-League tilldrog sig större intresse än normalt, i en idrottsvärld som har törstat efter något att titta på under coronapandemin. Ligan, som är den första av någorlunda dignitet som drar i gång spelet, har sålt sändningsrättigheter till 36 länder.

Tv-tittarna fick se Jeonbuks veteran Lee Dong-gook nicka in matchens enda mål i 83:e minuten. På läktarna, som har plats för drygt 42 000 åskådare, var det däremot tomt sånär som på de journalister som fanns på pressläktaren. Stolarna på ena långsidan visade budskapen "C U SOON" och "STAY STRONG" och till och från hördes inspelade sånger från Jeonbuks fanclub.

Något vanligt måljubel bjöds det inte heller på, helt enligt direktiven som omgärdade premiärmatchen. Inför matchen skakade inte spelarna hand med varandra och alla som var inne på arenan hade fått temperaturen mätt innan de fick komma in.

Nästa helg väntas tyska Bundesliga gå i K-Leagues fotspår och återuppta spelet av årets ligasäsong. Även i Norge är det klart att fotbollssäsongen ska kunna dra i gång, men först i juni. I Sverige var representanter för fotbollen på fredagen i möte med Folkhälsomyndigheten, för att diskutera planerna på att också kunna starta säsongen i juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.