Seger ordnade seger trots blek svensk insats

Reserverna fick chansen att visa vad de går för i landslagströjan. Men det bokades inte många blågula OS-biljetter i Lodz.
Sveriges fotbollsdamer stod för en blek insats mot Polen, men vann ändå till slut, 4–2.
Fotboll • Publicerad 13 april 2021
Svenska spelare firar ett av målen i 4–2-segern mot Polen.
Svenska spelare firar ett av målen i 4–2-segern mot Polen.Foto: Grzegorz Michalowski/EPA/TT

Förbundskapten Peter Gerhardsson hade antytt att han ville se en hel del nya namn borta mot Polen, i den tredje sista landskampen före OS i Tokyo i sommar. Han stod vid sitt ord och bytte ut hela startelvan jämfört med 1–1-matchen mot USA i lördags.

Men om insatsen mot USA doftade toppklass, var matchen mot Polen, 29:a på världsrankningen, mer att likna vid ett bottennapp.

Aggressiva polskor tvingade fram många individuella misstag, och den planenliga svenska dominansen uteblev.

Så när Polen gjorde 1–0 i den 26:e minuten var det knappast orättvist.

Polens stjärna slog till

Mittbacken Amanda Ilestedt slog en snål passning till Filippa Curmark, och Häckenmittfältaren drällde med bollen. Dominika Grabowska bröt, Gabriela Grzywinska satte en passning i djupet till Ewa Pajor och Wolfsburgstjärnan visade vilka kvaliteter hon har genom att trycka in en vänster i det bortre hörnet bakom Chelseamålvakten Zecira Musovic.

Det fick till slut fart på de svenska benen och avslutningen av första halvlek var bra. Så bra att Sverige lyckades vända på matchen genom två mål av Stina Blackstenius.

Först fick hon en djupledsboll av Curmark i den 37:e minuten. Häckenanfallaren hamnade långt ut till höger i straffområdet, men trots den dåliga vinkeln drämde hon till och hittade det närmsta krysset.

Fem minuter senare behöll Sverige trycket mot det polska straffområdet efter en hörna. Rosengårdstalangen Hanna Bennison stack in bollen till Curmark, som klackade den vidare till Rebecka Blomqvist. Det efterföljande låga inlägget hittade på nytt Blackstenius som styrde in 2–1 till Sverige.

– Det betyder mycket såklart, det är alltid kul att få göra mål och nu var det ett tag sedan, säger Blackstenius till SVT.

– Polen var aggressiva i sitt försvarsspel och vi upplevde att det fanns mycket yta bakom dem. När vi väl började hitta in bollen där så hände det lite mer i vårt anfallsspel.

Men någon början på en svensk överkörning – Sverige hade fram till tisdagen 7–0 i matcher och 27–1 i målskillnad mot Polen – var det inte. I stället inleddes andra halvlek med ännu ett hemmamål efter ännu ett individuellt svenskt misstag.

Målvaktstavla

Inlägget såg ofarligt ut men Zecira Musovic – som bakom förstamålvakten Hedvig Lindahl slåss med Jennifer Falk om en OS-plats – kom helt snett in i situationen. Den svenska målvakten gick ut för att boxa undan bollen men var på tok för obeslutsam. I stället för en säker utboxning lät hon 167 centimeter Pajor relativt ostört sätta pannan till och så var 2–2 ett faktum.

Det var långtifrån någon övertygande svensk insats. Men med timmen spelad kastade Peter Gerhardsson in fyra nya spelare – Madelen Janogy, Johanna Rytting Kaneryd, Caroline Seger och Jonna Andersson – för att få fart på spelet.

Det skulle visa sig bli ett segerdrag. Janogy, Rytting Kaneryd och Andersson gav energi och utmanade det polska försvaret gång efter annan.

Caroline Seger? Hon ordnade svensk vinst.

Med bara minuter kvar att spela fick Sverige frispark en bit utanför Polens straffområde. Hanna Bennison slog den förträffligt mot den bortre stolpen och hittade den nyligen inbytta Lina Hurtig, som nickade in mot målområdet. Där kom Seger och tryckte från nära håll in sitt 29:e landslagsmål i sin 213:e landskamp.

– En otroligt bra frispark och Lina är väldigt stark på huvudet. Jag visste att hon skulle vara först på den så det var väldigt lätt för mig att sätta den, säger Seger till SVT.

Nära Sjögrans rekord

Nu är hon bara en match från att tangera landskampsrekordet som i dag ägs av Therese Sjögran, sportchef i Segers klubb Rosengård.

– Det känns helt otroligt, det har gått snabbt från 200 till att vara så nära rekordet. Nu får hon nog acceptera att det blir slaget.

På tilläggstid satte sedan Lina Hurtig 4–2 och den åttonde raka svenska segern mot Polen var ett faktum. Caroline Seger tycker trots allt att de som fick chansen gjorde bra ifrån sig.

– Och hur som haver är det skönt att vinna matchen. Att göra fyra mål är starkt också med tanke på hur början såg ut, säger Seger.

Nu återstår två landskamper, båda i början av juni, innan OS-truppen ska presenteras.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.