GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Nilsson krossade det svenska rekordet med 20 sekunder. Det är en evighet även på en halvmaraton.
”En dröm som blev sann”, skriver Högbylöparen på sitt Instagramkonto.
Publicerad 18 november 2018 • Uppdaterad 18 november 2018
Foto: Mikael Eklund

För drygt fyra år sedan sprang Mikael Ekvall från Strömstad i mål i Köpenhamn på den nya svenska rekordtiden: 1.02,29. Innan loppet i Ageo, Japan, hade Högbylöparen ett personligt rekord på 1.03,34.

Nilsson som inte haft någon speciellt bra säsong med sina mått mätt, även om det blev en bronsmedalj på NM i terräng i Reykjavik förra helgen, har den där riktiga fullträffen saknats.

Men Nilsson var något på spåren redan under förra året. I en intervju med Sporten i november förra året sa han att han skulle göra något under nästa säsong som skulle göra avtryck, något bestående.

– Jag tror jag kommer att göra något väldigt bra i vår, en prestation som kommer att stå sig resten av karriären, sa han då.

Det tog några månader till, men det var förmodligen exakt det här han menade.

David Nilsson mellanlandade i Stockholm förra söndagen efter NM bara för att sätta sig på ett plan till Japan. Avsikten är att stanna i tre veckor med halvmaratonloppet i Ageo som huvudsakligt mål.

– Jag stannar i tre veckor och ska dessutom springa ett lopp över 10 miles och det kan eventuellt bli ett lopp över 10 000 meter. Halvmaran är ett lopp jag siktat på under året, sa han i en intervju den 10 november.

Målsättningen infriades.

Högbylöparen gick med i tätgruppen i ett tufft öppningstempo. 5 km avverkades på 14.32, 10 km på utmärkta 29.09 och Nilsson sprang i mål som femma på den nya rekordtiden 1.02,09, en putsning med exakt 20 sekunder, i ett lopp där ytterligare cirka 50 löpare tog sig in under 1.04.

Nästa stora uppdrag för David Nilsson blir terräng-EM i Holland 9-10 december.

Peter AhlénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer