Annons

Svahns VM-öde: "Det måste vara ett stepp högre"

Klockan tickar för Linn Svahn.
Skidstjärnans VM-öde kan avgöras i helgens sprinttävling i Falun.
Skidor • Publicerad 13 januari 2023
Linn Svahn. Arkivbild.
Linn Svahn. Arkivbild.Foto: Nisse Schmidt/TT

Linn Svahn har börjat tävla igen efter axelskadan i Ulricehamn 2021. Hennes första tävlingstest var i mitten av december då hon i Östersund kom trea i sprinten, som ingick i Skandinaviska cupen.

Nu har det gått en månad utan tävlingar.

Annons

Och landslagsledningen ger tydliga signaler om att det krävs en bra sprinttävling av Svahn på lördagen, i samband med Skandinaviska cupen i Falun, om det ska bli något VM i slovenska Planica.

"Hård konkurrens"

– Vi vill se att hon tar ett steg framåt jämfört med Östersund. Det måste vara ett stepp högre än vad hon gjorde då, säger landslagets damtränare Stefan Thomson.

– Vi vill se att Linn visar att hon har kapacitet att ta sig till semifinal eller final på en världscupsprint. Det krävs för att ta sig till VM. Så hård är konkurrensen i Sverige.

Linn Svahn kämpar för en comeback i sprintlaget där Jonna Sundling, Emma Ribom, Maja Dahlqvist och Johanna Hagström redan är uttagna i VM-laget. Eftersom Sundling är regerande världsmästare får Sverige ställa upp med fem åkare i VM-sprintern, vilket innebär att det i praktiken återstår en sprintplats. Fem åkare – Svahn, Anna Dyvik, Ingrid Hallquist, Moa Lundgren och Frida Karlsson – kämpar om den platsen.

För Svahn handlar det först och främst om att få åka nästa veckas världscupsprint i italienska Livigno, där Sverige ställer upp med sex sprintåkare. Det skulle öka chansen för henne att få åka världscupsprintern i Les Rousess, Frankrike, den 28 januari. Efter den helgen spikas VM-laget.

– Vi tar ut världscuplaget efter tävlingarna i Falun. Linn åker nu för en plats i det laget. Hon har bara åkt en tävling. Vi vill se lite mer av en åkare som inte samlat på sig resultat, säger Thomson.

"Medveten om situationen"

Linn Svan inser också hur viktigt det är att åka bra i Falun. Hennes tränare, Ola Rawald, säger i Dagens Nyheter:

– Det står och faller med hur det går nu i helgen.

Thomson:

– Hon är medveten om situationen och vill ha en högre nivå än hittills. Det verkar som hon haft en bra träningsprocess. Nu är det viktigt att hon inte spänner sig och ser för stort allvar på detta. Det gäller att slappna av och ha fokus på prestationen. Då kan hon åka fort.

Fakta: Dagsformen för svenska damsprintåkarna

Landslagets damtränare Stefan Thomson ger en rapport om dagsformen för de svenska damsprintåkarna

+ Jonna Sundling, VM-klar.

Hon hade en lång sjukdomsprocess och har jobbat på utan missöden efter det. Hon har en stigande formkurva. Är just ju på höghöjdsläger i Livigno, där hon gör världscupdebut nästa vecka.

+ Emma Ribom, VM-klar.

Inledde säsongen bra och hade en kortade sjukdom efter Lillehammer. Har sedan haft en tyngre träningsperiod och steppat upp för att komma i form. Är nu på hög höjd i Livigno.

+ Anna Dyvik, jagar VM-plats.

Anna vilar efter Tour de Ski och kör lugnare träning. Fysiskt hinner hon återhämta sig till Livingo, sedan få vi se hur det blir när vi tar ut laget.

+ Maja Dahlqvist, VM-klar.

Hon gjorde en bra första del av i världscupen. Sedan har det inte svarat riktigt. Hon kände på touren att hon inte riktigt hittat formen. Känner sig bättre nu. Det är lång väg kvar. Men jag är inte orolig.

+ Johanna Hagström, VM-klar.

Har gjort en jättebra start på säsongen. Efter det har hon haft en jättefin träningsperiod och varit frisk och kry och skapat volym i träningen. Hon ligger i en jättespännande fas.

+ Frida Karlsson, VM-klar i distansloppen.

I klassisk sprint är hon en internationell åkare av hög klass. Återhämtar sig nu efter Tour de Ski.

+ Moa Lundgren, jagar VM-plats.

Hon har höga sprintegenskaper. Ska bli jättekul att se henne i Falun. Hon har något på gång, men har olyckligtvis inte kunnat tävla så mycket. För henne är det viktigt i Falun.

+ Ingrid Hallquist, jagar VM-plats.

Om det finns en nivå till hos henne i Falun, jämfört med tidigare, är hon med i diskussionerna. Hon har haft en bra träningsperiod och formen är god.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons