Annons

Sundlings långa väg till guldsuccéerna

Vägen till OS-guldet var krokig.
Men det har den varit förr.
Jonna Sundling har blivit expert på att vända motgångar till framgång.
Skidor • Publicerad 8 februari 2022
Jonna Sundling jublar efter att ha korsat mållinjen som olympisk mästare.
Jonna Sundling jublar efter att ha korsat mållinjen som olympisk mästare.Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva/TT

Potentialen har alltid funnits där. Redan under juniortiden stod det klart att Jonna Patricia Marie Sundlings talang var något utöver det vanliga.

Men efter JVM-guld 2014 och U23-VM-guld 2016 blev skiftet till seniorscenen knepigare.

Annons

Ibland har andra svenska åkare – som Stina Nilsson – stått i vägen. Andra gånger har sjukdomar och skador krånglat till det.

Men VM i Oberstdorf förra året blev en vändpunkt. Uppladdningen var strulig på nytt, men den gången kunden varken magsjuka eller en sträckning i låret kort före mästerskapet stoppa henne.

"Betydde väldigt mycket"

Sundling tog VM-guld i överlägsen stil, och vann även sprintstafetten tillsammans med Maja Dahlqvist. Den dubbelsuccén bar hon med sig till Kina.

– Det betydde väldigt mycket. Just det där att jag inte gav upp. Och väl där i Oberstdorf stämde allting. Och just den där känslan att allting stämmer, den är obeskrivlig. Det är så himla härligt, för jag hade verkligen en hinderbana fram till VM, sade Jonna Sundling till TT inför OS.

För OS-säsongen har inte heller varit helt enkel. I Sverigepremiären skadade Sundling tummen så illa att hon missade de tre första världscuphelgerna. Men hon kom tillbaka starkare än någonsin – inte minst tack vare VM-erfarenheten från i fjol.

– Och jag kände mig inte så orolig i fjol heller, för jag har varit i liknande lägen tidigare även om det oftast har handlat om förkylningar. Nu var det en skada i början på den här säsongen, och det är såklart jättetråkigt att man skadar sig i första tävlingen, jag hann ju inte ens åka klart den, sade Sundling.

– Men jag har sett så många andra som har kommit tillbaka från skador och åkt så himla bra. Och så vet jag att jag kan tackla hinder.

Halsmandlarna försvann

En annan bidragande faktor till Sundlings utveckling det senaste året är att hon inför säsongen 2019–20 tog beslutet att lämna tryggheten i IFK Umeå för att bli en del av starka Piteå Elit, med bland andra Charlotte Kalla.

– Vi har väldigt bra sammanhållning där och åker på många läger ihop. Det gör absolut otroligt mycket, sade Sundling efter VM-guldet i sprint förra året.

En annan förändring, minst lika viktig enligt Sundling, är att hon de senaste säsongerna kunna träna mer obehindrat. Efter VM i Lahtis 2017 opererade hon bort sina halsmandlar, vilket fick ner antalet sjukdagar drastiskt

– Jag gick från 62 eller 65 sjukdagar per år till 12. Det är klart att det gjorde skillnad. Innan jag tog bort halsmandlarna var jag ofta väldigt sjuk, så att få vara frisk och få kontinuitet i träningen, det har varit väldigt viktigt för att kunna prestera, sade Sundling under VM.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons