Annons

Stor satsning på kvinnliga ledare

FBC Kalmarsund såg sig som en jämställd klubb.
Men en blick i den egna ledarstaben gav ett annat svar.
Nu satsar de hårt för att utbilda tjejer till att bli ledare.
Kalmar • Publicerad 15 mars 2018
FBC Kalmarsund har tillsammans med Färjestadens Goif startat en ledarutbildning för unga tjejer. Förhoppningen är att få fram flera kvinnliga tränare i framtiden. Från vänster: Elin Zinnerström, My Kalin, Tilda Lövenklev, Lova Haglund, Maya Fagerstedt och Moa Björnstedt är sex av tjejerna som går utbildningen.
FBC Kalmarsund har tillsammans med Färjestadens Goif startat en ledarutbildning för unga tjejer. Förhoppningen är att få fram flera kvinnliga tränare i framtiden. Från vänster: Elin Zinnerström, My Kalin, Tilda Lövenklev, Lova Haglund, Maya Fagerstedt och Moa Björnstedt är sex av tjejerna som går utbildningen.Foto: Daniel Bogefors

När Sporten, för några år sedan, gjorde en kartläggning av regionens alla representationslag på både herr- och damsidan visade det sig att det blott fanns en kvinnlig huvudtränare totalt.

Nu har FBC Kalmarsund genomlyst sin egen organisation i ämnet och det var inga siffror som fick styrelsen att göra vågen.

Annons

– Vi hade en utbildning om jämställdhet med Smålandsidrotten och efter det började vi syna vår egen verksamhet. Vi ser oss som en jämställd förening men det visade sig att flera punkter felade. Den största var ledarbiten, säger Daniel Redenheim, förenings- och idrottskonsulent i FBC Kalmarsund.

Man upptäckte att blott sju av FBC Kalmarsunds runt 75 ledare var kvinnor.

– Vi tog tag i det direkt och det finns en stor vilja att förändra det här.

Redenheim kontaktade Färjestadens Goif som nappade på upplägget med en ledarutbildning för unga tjejer. Nyligen startade pilotgruppen och hela 23 tjejer från de båda föreningarna dök upp. Målet är nu att få fram minst fem kvinnliga ledare varje år. Ledarna är inte heller låsta vid sin idrott utan kan skifta hur de önskar.

Lova Haglund är en av de 23 tjejerna som påbörjat utbildningen.

– För egen del känner jag mest att det kan vara bra att ha om jag skulle vilja hoppa in och hjälpa till i ett lag i framtiden, säger hon.

– Just nu tränar jag nästan varje dag själv men det är kul att testa på hur det är och sedan kan man få användning för det när man blir äldre, säger Moa Björnstedt som spelar både innebandy och fotboll.

Enligt Daniel Redenheim är tanken att tränarprojektet ska vända sig till tjejer i åldern 14–18 år.

– Gruppen med deltagare kommer att träffas några tillfällen per säsong med workshop, stöttning till varandra och diskutera svårigheter och möjligheter man stött på, säger Daniel Redenheim.

– Vi måste samtidigt hålla en rimlig nivå då tjejerna i första hand är spelare i respektive förening.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons