Annons

Stor renovering i Frölunda: "Nödvändiga beslut"

Joel Lundqvist slutade. Det blev slutet även för en rad andra tunga Frölundaprofiler.
Men tränaren Roger Rönnberg försvarar besluten och lagets "renovering" inför säsongen.
– Det är ruskigt svårt för hjärtat att ta sådana beslut. Men det är nödvändiga beslut, säger han.
Ishockey • Publicerad 13 september 2023
Frölundatränaren Roger Rönnberg, inne på sin elfte säsong i Göteborgsklubben, har stuvat om en hel del inför säsongen.
Frölundatränaren Roger Rönnberg, inne på sin elfte säsong i Göteborgsklubben, har stuvat om en hel del inför säsongen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Frölunda på en av försäsongsträningarna i Frölundaborg.
Frölunda på en av försäsongsträningarna i Frölundaborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Max Friberg är Frölundas nye lagkapten efter Joel Lundqvist.
Max Friberg är Frölundas nye lagkapten efter Joel Lundqvist.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

När Frölunda föll mot Växjö i semifinalen tog även Joel Lundqvists aktiva karriär slut, efter drygt 1 200 matcher i Frölundatröjan.

Men truppen som på torsdagskvällen möter Timrå borta i SHL-premiären innehåller en lång rad stora förändringar till jämfört med förra säsongen.

Annons

Till exempel har varken poängkungen Ryan Lasch eller veteranerna Loui Eriksson och Patrik Carlsson fått förnyat förtroende.

Kommer Frölunda ändå att gå att känna igen? Roger Rönnberg är inte orolig.

– Det är ingen identitetskris, det är nog snarare att vi gjort den här renoveringen för att kunna hålla vår identitet, att vara ett lag som kan spela i högt tempo med bibehållen skicklighet, säger han.

Friberg ny kapten

Lätta beslut har det dock inte varit, fortsätter han.

– Det är svåra beslut för businesshjärnan att göra och ännu svårare för hjärtat. Det här är ju killar som vi har vunnit med och som man verkligen känner för på det mänskliga planet, säger Roger Rönnberg.

– Men det har varit nödvändigt.

Förändringarna i truppen ställer höga krav på de resterande lite mer rutinerade spelarna att kliva fram, konstaterar Max Friberg, som tagit över lagkaptensrollen från Joel Lundqvist.

– Joel har gjort otroligt mycket för klubben. Vi har blivit vana vid att han tagit mycket ansvar både på och utanför isen, säger Friberg.

– Min och några av de andras roller och ansvar har blivit mycket större, självklart. Men för egen del har jag ju fått uppdraget av en anledning, så jag försöker hitta självförtroende i det. Det är bara kul.

Tömmernes tillbaka

Roger Rönnberg hyllar samtidigt sina nyförvärv, bland dem Henrik Tömmernes som återvänder efter några säsonger i Schweiz.

Annons

Tömmernes, som kallats Europas bästa back, väntas få stor betydelse inte minst i spelet i numerärt överläge, där Frölunda hade stora besvär förra året.

– Vårt powerplay var inte bra. Men där har vi ju bytt ut alla spelare, så jag har svårt att se att det kommer att se likadant ut. Då är det kanske dags att byta coach, säger Roger Rönnberg.

Fakta: Frölunda

Antal SM-guld: 5 (1965, 2003, 2005, 2006, 2016, 2019).

Resultat förra säsongen: Sexa i grundserien, utslaget av Växjö i semifinal.

Tränare: Roger Rönnberg, elfte säsongen.

Nyförvärv: Henrik Tömmernes, b, Genève-Servette, Max Lindroth, b, Färjestad, Isac Heens, b, Mora, Linus Högberg, b, Skellefteå, Linus Öberg, f, Örebro, Carl Klingberg, f, Zug, Gustav Rydahl, f, Colorado Eagles, Malte Strömwall, f, Chicago Wolves, Erik Thorell, f, Sparta Prag.

Förluster: Andreas Borgman, b, Fribourg-Gottéron, Anders Grönlund, b, Fischtown, Petteri Lindbohm, b, IFK Helsingfors, Filip Johansson, b, Vancouver, Joel Lundqvist, f, slutar, Jan Mursak, f, Klagenfurt, Jacob Nilsson, f, Visp, Liam Dower Nilsson, f, Björklöven, Loui Eriksson, f, klubb ej klar, Ryan Lasch, f, Pelicans, Patrik Carlsson, f, Pelicans, Anthony Greco, f, klubb ej klar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons