Stjärnvallaren klar för längdlandslaget

Perry Olsson är en legendar, sade svenska längdlandslagets nya vallachef Petter Myhlback nyligen.
Nu har "supervallaren" skrivit på för Sverige.
"Det känns lite omtumlande", säger Olsson.
Skidor • Publicerad 4 maj 2020
Perry Olsson förstärker det svenska vallateamet. Arkivbild.
Perry Olsson förstärker det svenska vallateamet. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Det har snackats om Perry Olsson från Söderhamn ett bra tag nu. Flera medier har i olika omgångar rapporterat att den 64-åriga vallaren, med mängder av rutin, skulle kunna vara på väg tillbaka till det svenska längdlandslaget.

Och efter 17 år i norsk landslagstjänst flyttar han nu hem till Sverige.

"Det känns lite omtumlande men väldigt inspirerande med någonting nytt", säger Perry Olsson, som jobbade i det svenska vallateamet 1996–2003, i ett pressmeddelande.

"Jag har väl en väldigt bred kunskap om vallning men min styrka är min förmåga att välja rätt skidpar till tävling".

Det sistnämnda kan kanske behövas. Det svenska skidlandslaget vittnade vid flera tillfällen under förra säsongen om problem med vallningen, och en åkare som Ebba Andersson sade så sent som förra veckan att hon gärna ville få in Olsson i laget.

– Så klart, skulle han välja att ingå i det svenska vallateamet i stället tror jag att det skulle vara väldigt positivt, sade Andersson.

Sveriges nya vallachef Petter Myhlback, som i en intervju med Radiosporten nyligen kallade Perry Olsson "en legend", gläds naturligtvis åt värvningen.

"Det känns otroligt skönt. Nu kan vi fortsätta med de andra pusselbitarna och få igång den här verksamheten redan i maj. Vi ligger bättre i tiden det här året. Nu har vi mer tid att få ihop teamet riktigt bra.", säger Petter Myhlback.

Fakta: Alla turer i skidlandslaget

2019

+ 29 mars: Rikard Grip lämnar sin roll som landslagschef, en tjänst han hade haft – även om titeln ändrats med åren – sedan 2010. Veckan därpå blir ersättaren klar: Jonas Peterson, tidigare vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.

+ 17 april: Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, hoppar av sitt uppdrag. "Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt", säger hon till SVT.

+ 10 maj: Längdchefen Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, hoppar av. Två veckor senare slutar också vallachefen Urban Nilsson efter åtta år på posten.

+ 24 augusti: Jonas Peterson sparkas efter bara fyra månader som längdchef. Kort därefter avslöjar TT att förbundsledningen känt sig tvingad att göra sig av med Peterson sedan han hamnat i konflikt med vallateamet.

+ 10 september: Charlotte Kalla kritiserar beslutet att sparka Peterson: "Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv", säger hon.

2020

+ 17 januari: Daniel Fåhraeus presenteras som ny längdchef efter Johan Sares.

+ 22 mars: SVT avslöjar att sprintstjärnan Stina Nilsson mycket överraskande byter idrott till skidskytte. En bidragande orsak är att hon saknat Rikard Grip: "Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom," säger Nilsson till Aftonbladet.

+ 24 mars: Krisen i landslaget är större än vad som tidigare varit känt, skriver Expressen. Tidningen uppger att herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo bestämt sig för att sluta. Samtidigt ska tre av damlagets främsta åkare överväga att lämna landslagets träningsgrupp för att i stället göra en egen satsning under försäsongen.

+ 25 mars 2020: Herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo bekräftar att de slutar.

+ 2 april: Anders Byström, chef för skidskyttelandslaget, presenteras som ny landslagschef. Charlotte Kalla är positiv: "Det intryck jag fått av Anders de gånger vi träffats är att han är en glad, trygg och trevlig person", säger hon till SVT.

+ 27 april: Anders Niemi hoppar av som vallachef efter en säsong där svenska åkare vid flera tillfällen visat frustration över dåliga skidor. Petter Myhlback tar över som vallachef, samtidigt som Niemi blir kvar i vallateamet.

+ 4 maj: Stjärnvallaren Perry Olsson går in i det svenska vallateamet efter att ha jobbat för det norska landslaget i 17 år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.