Annons

Stjärnryttare anklagas för djurplågeri i ny film

Den fyrfaldige OS-guldmedaljören Ludger Beerbaum har hamnat i blåsväder.
Videoklipp från hoppryttarens verksamhet visar hur tysken använder en otillåten träningsmetod, så kallad barrering, på hästarna.
"Metoderna som visas i klippen är fullständigt oacceptabla", säger Internationella ridsportförbundet (FEI) i ett uttalande.
Ridsport • Publicerad 12 januari 2022
Ludger Beerbaum på hästen Casello under OS i Rio de Janeiro 2016. Arkivbild.Foto: John Locher/AP/TT

Det är den tyska tv-kanalen RTL som publicerat videoupptagningar från Beerbaums träningar. Klippen visar hur 58-åringen och hans medarbetare använder sig av barrering, en otillåten träningsmetod som utsätter hästarna för smärta i syfte att få dem att hoppa högre eller bli mer försiktiga över hindren.

Tidningen Ridsport skriver att det är en person med insyn i Beerbaums verksamhet som ligger bakom videoklippen.

Stängde sociala medier

Annons

Efter att nyheten briserade stängde Beerbaums team ner samtliga sociala medier. Stjärnryttaren har än så länge avböjt att kommentera anklagelserna.

Det tyska ridsportförbundet har meddelat att de ska analysera filmmaterialet för att sedan besluta hur de ska gå vidare i ärendet.

Internationella ridsportförbundet (FEI) reagerar samtidigt starkt på bilderna, och säger att man redan kontaktat det tyska förbundet för att tillsammans se över hur man ska hantera frågan.

Tidigare skandal

"Hästarnas välmående är en central del i allting som FEI står för, och vi fördömer alla träningsmetoder som går emot den saken", skriver FEI och fortsätter:

"FEI fördömer kraftfullt alla former av övergrepp på hästar och träningsmetoderna som syns i RTL:s klipp är fullständigt oacceptabla ur ett hästskyddsperspektiv och går emot FEI:s regelverk."

Ludger Beerbaum har varit huvudmål för skandaler tidigare. I OS i Aten 2004, efter att Tyskland vunnit lagfinalen, testades hans häst Goldfever positivt för den otillåtna substansen betametason.

Det innebar att de tyska guldmedaljörerna fråntogs segern, vilket i sin tur gjorde att Sverige flyttades upp till silverplats i efterhand.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons