Annons

Stjärnorna kan få större roller mot Ryssland

Ingen är given i Tomas Axnérs handbollslandslag. Inte ens Isabelle "Bella" Gulldén.
I EM-matchen mot Spanien spelade hon inte mycket, men mot Ryssland kan hon få en större roll.
Handboll • Publicerad 6 december 2020
Bella Gulldén i EM-matchen mot Tjeckien.
Bella Gulldén i EM-matchen mot Tjeckien.Foto: Henning Bagger/AP/TT

Den 31-åriga mittnian gör nu sitt 15:e mästerskap sedan debuten i OS 2008 och har varit given i startuppställningen i många år. Men mot Spanien (23–23) i EM var det i stället Melissa Petrén, med 200 färre landskamper, som var spelfördelaren.

– Det är klart att man alltid vill spela, speciellt i såna här matcher som är så roliga. Men det är Tomas val och något som man får acceptera. Sen får vi se vad som händer framöver, säger hon.

Annons

Det lutar nog åt att Gulldén är tillbaka i startuppställningen redan i måndagskvällens match mot Ryssland, den sista gruppspelsmatchen.

– Vi väljer spelare utifrån spelplanen. Mot Ryssland kanske det blir mer av växlar och skytte och då väljer jag en "playmaker" som är bra på det, och i så fall är det Bella som har den rollen. Bella är bra på att pegga upp för skytte, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

– Alla har sina roller och sina styrkor och färdigheter och spelas när det behövs.

"Gäller att vi höjer oss"

Ryssland har vunnit båda sina första matcher och är favorit även mot Sverige. De saknar fyra niometersspelare i världsklass, bland annat högernian Anna Vjachireva.

– Klart att de är försvagade, men jag tycker att deras B-uppställning är så pass skicklig att de håller nästan semifinalnivå, säger Axnér.

Gulldén, som har mött flera av de ryska spelarna med sitt klubblag Brest i år, håller med.

– De har fortfarande en väldigt skicklig tränare och väldigt bra spelare. Det kommer att bli tufft om de får en fullträff. Det gäller att vi höjer oss och presterar riktigt bra, säger hon.

– De är extremt skickliga på att söka de bästa lägena, att spela ut försvar och att hålla i bollen tills det bästa läget kommer.

Ger insikter om Ryssland

Mittsexan Anna Lagerquist spelar sedan i höstas med ryska Rostov-Don.

– Det är klart att jag lärt känna de ryska spelarna och vet hur de tänker, och jag hoppas att jag ska kunna bidra lite med några nya insikter, säger Lagerquist.

Annons

– De har ett väldigt komplett lag, med väldigt bra skytte kombinerat med många väldigt tekniska spelare och bra och stora mittsexor. Det gäller för oss att hitta en balans i försvarsspelet där vi både får träff på och stopp på deras skyttar men inte öppnar upp för mycket för deras mittsexor.

Lagerquist är en försvarsjätte som i EM för två år sedan spelade allra mest i det svenska laget. I årets EM har det hittills inte blivit mer än 37 minuters spel.

– Jag visste redan innan EM att rollen jag skulle ha var en stor roll bakåt, centralt, och sedan även hjälpa till framåt och avlasta Linn (Blohm), säger hon.

Finns sparkapital

Axnér erkänner att han glömde bort att ge Lagerquist mer speltid i anfallet i matchen mot Spanien.

– Så där finns det ett sparkapital, säger han.

Själv är hon inte missnöjd.

– Det finns inga tveksamheter. Linn är i en fantastisk form så hon ska dra ett stort lass framåt.

Sverige är redan klart för huvudrundan med sina tre poäng. Men ju fler poäng man har med sig in i nästa gruppspel, desto lättare att gå långt i turneringen.

Fakta: Handbolls-EM

Spelas i Danmark 3–20 december.

Sveriges gruppspelsmatcher:

3 december: Tjeckien (27–23).

5 december: Spanien (23–23)

7 december: Ryssland.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan. Grupp A och B slås ihop, liksom C och D.

Sverige är klart för huvudrundan och spelar matcher 10/11 december, 11/13 december och 15 december.

Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal, medan treorna spelar match om femteplats. Matcherna spelas den 18 december. Final och bronsmatch spelas den 20 december.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons