Annons

Stjärnan efter domen: "Rättvisa har skipats"

Caster Semenya har uttalat sig efter att Europadomstolen gett henne rätt i tvistemålet kring friidrottens testosteronregler.
"Rättvisa har skipats, men det här är bara början", säger den 32-åriga sydafrikanska löparstjärnan i ett uttalande från hennes advokater.
Friidrott • Publicerad 12 juli 2023
Caster Semenya. Arkivbild.
Caster Semenya. Arkivbild.Foto: Stefan Puchner/AP/TT
Caster Semenya under ett lopp på 800 meter 2019. Arkivbild.
Caster Semenya under ett lopp på 800 meter 2019. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Semenya har kämpat mot regler som tvingat henne och andra kvinnliga idrottare att med hjälp av mediciner sänka sina hormonnivåer för att få tävla på vissa distanser.

Löparen överklagade i Europadomstolen efter att tidigare förlorat i Idrottens skiljedomstol (Cas) och i Schweiz högsta domstol.

Annons

Hon ansåg sig ha diskriminerats av den schweiziska staten och gavs rätt av Europadomstolen. 32-åringen är hyperandrogyn och har naturligt höga testosteronnivåer.

"Mina rättigheter har kränkts. Min karriär har påverkats. Allt har varit så skadligt. Mentalt, emotionellt, fysiskt och finansiellt", säger Semenya.

Svaret: "Nödvändigt"

Domen ansågs dock mestadels symbolisk och att den inte lär förändra det nuvarande regelverket, vilket senare bekräftades av World Athletics (WA).

"Vi tror fortsatt att våra krav är nödvändiga, resonabla och proportionerliga för att kunna upprätthålla rättvisa damtävlingar, precis som Cas och schweiziska domstolen också ansåg", skrev WA i ett uttalande.

Semenya håller inte med.

"Det här beslutet är betydelsefullt för alla idrottare eftersom det omkullkastar alla liknande regler", säger hon.

Inte samma framgång

Hon hoppas att beslutet kommer få alla idrottens beslutsorgan att "respektera värdigheten och de mänskliga rättigheterna för alla idrottare".

Löparstjärnan vann OS-guld på 800 meter både i London (2012) och i Rio de Janeiro (2016). Sedan kraven infördes har dock Semenya inte kunnat springa distansen eftersom hon inte velat sänka sina testosteronnivåer.

Hon har därefter tävlat på 200, 5 000 och 10 000 meter i stället, men utan samma framgångar.

Fakta: Caster Semenya

Född: 7 januari 1991 i Pietersburg (numera Polokwane), Sydafrika.

Meriter: OS-guld på 800 meter 2012 och 2016. VM-guld på 800 meter 2009, 2011, 2017, VM-brons på 1 500 meter 2017.

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: Karolinska institutet (KI)

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons