Annons

Stjärna säljer OS-guld till förmån för Ukraina

Den pensionerade kanotisten Juri Tjeban, Ukrainas mest framgångsrika manliga olympier, auktionerar ut tre OS-medaljer, två guld och brons, på grund av Rysslands invasion av Ukraina, enligt Inside the games.
Olympiskt • Publicerad 2 december 2022
Den pensionerade kanotisten Juri Tjeban, Ukrainas mest framgångsrika manliga olympier, auktionerar ut två OS-guldmedaljer och ett brons för att stödja sitt land. Arkivbild.
Den pensionerade kanotisten Juri Tjeban, Ukrainas mest framgångsrika manliga olympier, auktionerar ut två OS-guldmedaljer och ett brons för att stödja sitt land. Arkivbild.Foto: Matt York/AP/TT

"Det är dags att gå vidare, jag skulle vilja att dessa medaljer gynnar ukrainare igen", skriver Tjeban, 36, om sitt andra raka OS-guld, enligt webbplatsen.

Tjeban tog brons på K1 500 meter vid OS i Peking 2008. Han tog två raka OS-guld, på samma distans, i London 2012 och Rio 2016.

Annons

"Det var ett av de bästa ögonblicken i mitt liv som bara kan jämföras med mitt barns födelse."

Intäkterna uppges gå till en ukrainska välgörenhetsorganisation, som grundades av idrottare, för att hjälpa Mykolajiv, en stad i södra Ukraina, att bekämpa ryska ockupanter.

Tjeban och boxaren Vasyl Lomatjenko är de enda två män som vunnit två OS-guld för Ukraina, men Tjeban är den enda mannen som har vunnit tre olympiska medaljer totalt.

Simmaren Jana Klotjkova har vunnit flest olympiska medaljer för Ukraina – fem, varav fyra guld.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons