Annons

Stenson bötfälls för spel på LIV-touren

Europatouren bötfäller 26 spelare, inklusive Henrik Stenson, för spel på konkurrerande golftouren LIV, som finansieras av Saudiarabien.
Böterna varierar mellan motsvarande 160 000 till 1,3 miljoner kronor för varje enskilt regelbrott, skriver Europatouren i ett pressmeddelande.
Golf • Publicerad 11 maj 2023
Henrik Stenson bötfälls av Europatouren. Arkivbild.
Henrik Stenson bötfälls av Europatouren. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

I februari vann Europatouren mot LIV-touren i skiljedomstol. Europatouren fick rätt i att LIV-spelarna brutit mot regelverket genom att spela på den konkurrerande touren och gavs därmed rätt att sanktionera spelarna i fråga och förbjuda dem från vidare spel.

Tidigare i maj sade LIV-spelarna Richard Bland, Sergio Garcia, Ian Poulter och Lee Westwood upp sina tidigare medlemskap på Europatouren efter att ha bötfällts för sitt deltagande i de två inledande LIV-tävlingarna.

Annons

Nu meddelar Europatouren att fler spelare straffas. Totalt rör det sig om 26 spelare som deltagit i LIV-tävlingar mellan 22 juni 2022 och 2 april 2023.

Kan böta miljonbelopp

Dit hör bland andra Henrik Stenson som bytte till LIV-touren i juli i fjol och därefter fråntogs uppdraget som kapten för Europas Ryder Cup-lag.

Stenson har under perioden dessa bestraffningar rör sig spelat nio gånger på LIV-touren.

Europatouren skriver att man utfärdat böter mellan motsvarande 160 000 till 1,3 miljoner kronor för varje gång spelarna valt att spela på LIV-touren.

Fler sanktioner väntar

Spelarna kommer även, när det bedöms rimligt, att stängas av i maximalt åtta Europatourtävlingar från den 1 juni. Det gäller dock ej majortävlingar och endast om spelarna betalar sin böter och väljer att förbli medlemmar.

De spelare som valt att säga upp sitt medlemskap kommer inte att få spela på Europatouren förrän de betalat sina böter och avtjänat sina avstängningar.

Fler sanktioner för de som spelat på LIV-touren efter den 2 april 2023 kommer att följa, meddelar Europatouren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons