Annons

Southgate: "Kommer inte låta oss tystas"

VM i Qatar handlar inte enbart om fotboll.
Det menar Englands förbundskapten Gareth Southgate.
Fotboll • Publicerad 10 november 2022
England kommer fortsatt tala ut om problem utanför fotbollen menar förbundskaptenen Gareth Southgate.
England kommer fortsatt tala ut om problem utanför fotbollen menar förbundskaptenen Gareth Southgate.Foto: Nick Potts/AP/TT

Den 20 november börjar VM i Qatar. En fotbollsfest där enbart sporten står i fokus. Åtminstone om det Internationella fotbollsförbundet Fifa får bestämma.

Förbundet skickade ut ett brev till deltagande nationer ut där dessa ombads "fokusera på fotbollen" och "sluta dela ut moralkakor", efter att värdlandet kritiserats från flera håll för bristande mänskliga rättigheter.

Annons

Englands förbundskapten Gareth Southgate tycks inte ha tagit dessa råd.

– Jag anser att det är högst osannolikt (att England enbart kommer fokusera på fotbollen). Vi har alltid pratat om frågor vi anser behöver pratas om. Tvärtemot vad som sagts har vi alltid pratat om utmaningar gällande mänskliga rättigheter och alltid varit väldigt tydliga med det, säger han i samband med trupputtagningen enligt BBC.

Bär regnbågsfärgad kaptensbindel

Särskilt utsatta i Qatar är hbtq-personer. Tidigare i veckan uttryckte en ambassadör för mästerskapet att homosexualitet, som är olagligt i landet, är "en skada i sinnet".

– Vi står för inkludering och vi tror starkt på det. Vi anser att det är viktigt att alla våra supportrar förstår utmaningen som den här turneringen innebär gällande detta. Vore det inte för styrkan inom den gemenskapen skulle vi inte vara EM-mästare på damsidan. Det är väldigt, väldigt viktigt för oss, säger den engelska förbundskaptenen.

England har sedan tidigare meddelat att lagkaptenen Harry Kane kommer att bära en regnbågsfärgad armbindel under mästerskapet, oavsett eventuella påföljder från Fifa.

– Vi har bestämt att vi kommer bära den. Det kommer vara upp till Fifa vad de vill göra åt det, sade Kane till Sky Sports i oktober.

Vägrar ta avstånd

Southgate ville dock inte ta något tydligt ställning kring premiärmatchen mot Iran, där politiska protester svept genom landet sedan 22-åriga Masha Aminins död efter att hon arresterats av landets moralpolis.

Röster har höjts om att Iran ska kastas ut från VM.

– Gällande Iran är det en politisk situation jag inte kan tillräckligt mycket om. Det är ett beslut som måste tas av beslutande organ, säger han.

England öppnar VM mot just Iran den 21 november. Därefter väntar möten mot USA och Wales.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons