SM-tävling med drag

Svartbäcksmåla Artikeln publicerades
Nybro Draghundsklubbs ordförande Sussie Grönberg (till vänster) är laddad inför SM-tävlingarna i hundspann. Anette Becker och Emil Fahlström från Degerfors är redan på plats.
Foto:Paul Madej
Nybro Draghundsklubbs ordförande Sussie Grönberg (till vänster) är laddad inför SM-tävlingarna i hundspann. Anette Becker och Emil Fahlström från Degerfors är redan på plats.

Hon är ordförande, SM-medaljhopp och snart VM-resenär.

Sussie Grönberg har fullt upp inför SM på hemmaplan.

– Det har varit jättemycket förberedelser så jag bara längtar.

I 35 knyck far hundarna fram mellan tallar och björkar på slingriga grusvägar i skogarna kring Svartsbäcksmåla. 290 starter, 66 klasser och över 150 medaljer som ska delas ut. När SM i hundspann avgörs för andra gången i Nybro har evenemanget växt, vilket deltagarlistorna vittnar om.

– Intresset växer och det växer fort. Att tävla på barmark blir större då man inte behöver ha så många hundar, det räcker med en. Har du en pudel så kan du springa eller cykla med den, säger Sussie Grönberg, ordförande i Nybro Draghundsklubb.

Entusiasterna i Nybro Draghundsklubb har jobbat mer eller mindre dygnet om för att färdigställa banan och få allt på plats inför SM-tävlingarna.

  – Det är en jättesnabb bana. Tekniskt sätt är den lätt och den är lätt kuperad så det kommer att bli snabba tider.

  – Det känns väldigt skönt att snart få komma i gång och att det är dags att börja. Det har varit jättemycket förberedelser så jag bara längtar.

  Sussie Grönberg har inte bara helgen att tänka på. Lyfter hon bara blicken till nästa vecka väntar en resa till kanadensiska Bristol, några mil väster om Ottawa, där hon ska tävla i VM. Ett faktum som gör att hon tvingas hålla igen lite under SM.

  – Jag har sagt att jag ska ta det lugnt men man vet ju hur det brukar bli när man står där på startlinjen. Självklart kör man för medalj, speciellt på hemmaplan. Men jag får inte köra för fullt. Jag toppar hundarna inför VM - det är mitt stora mål, säger Grönberg som tävlar i tre olika klasser på lördag och söndag.

  Men det är inte bara Grönberg som har chans att få ädla medaljer kring halsen på söndag.

  – Vi har ett starkt starfält från Nybro. Det är många som är medaljsugna.

  Det kommer att bli trångt i Svartbäcksmåla hela helgen med massor av hundar och förare men Sussie Grönberg hoppas också att Nybroborna tar chansen att komma ut för att uppleva SM-tävlingarna på plats. Hundarna far fram i runt 35 kilometer i timmen och hon lovar publiken en actionfylld stund.

  – Det är fartfyllt och otroligt mycket glädje. Vi har en sådan gemenskap i den här sporten. Även om vi är konkurrenter så skojar vi mycket.

  Fakta

  SM i hundspann i Svartbäcksmåla

  Starter: Cirka 290.

  Distanser: Linlöpning (springer med hunden) 2,8 km, hjulfordon 5,6 km och stafett 1,5 km.

  Tävlingsformer: I linlöpning, cykling och kickbike med en hund är grenarna uppdelade i herrar och damer. I kickbike 2-spann, hjulfordon 4-spann och 6-spann är det ingen uppdelning. Man tävlar individuellt i alla klasser plus att man även har stafett med linlöpning, cykling och kickbike.

  Visa mer...