Skadad Björlin krossade rekordet

Kalmar Artikeln publicerades
Gabriel Björlin möts upp av speakern Björn Mortensen i målet.
Gabriel Björlin möts upp av speakern Björn Mortensen i målet.

Ordet Ironman räcker knappt till för att beskriva Gabriel Björlins insats. 19-åringen krossade Tomas Gustavssons Kalmarrekord – trots en skadad höft.

8.37.35. Så lyder det nya rekordet för en lokal triatlet i Ironman Kalmar. Kalmars stora triathlonikon Tomas Gustavsson hade det förra på drygt 8.56.

Nu heter den nya rekordinnehavaren Gabriel Björlin, 19-åringen som förmodligen stod för en av de mest imponerande insatserna på lördagen. Han kollapsade strax efter mållinjen och grinade illa när han sakta tog sig upp.

  – Jag mår fruktansvärt. Höften pajade efter ungefär 20 kilometer på löpningen och smärtan har varit fruktansvärd, det absolut värsta jag varit med om. Jag har varit nära att svimma flera gånger. Jag bröt nyckelbenet tidigare men det var ingenting mot det här, säger Björlin.

  Innan dess hade dagen dock börjat bra, Björlin var bra med efter simningen och framför allt på cyklingen där han började plocka placeringar.

  – Jag började trycka på på cyklingen, framför allt på Öland. Och första 20 kilometerna på löpningen gick bra, det började visserligen krampa lite. Men helt plötsligt var det något som bara drog till i benet och gick sönder. Jag var nära att bryta flera gånger.

  Björlin bet dock ihop och tog sig i mål på en smått otrolig tid.

  – Tiden är jag fruktansvärt nöjd med, med tanke på allt som hände.

  Nu blir det dock inte fler Ironman Kalmar på ett tag för Björlin som kommer att satsa på kortare distanser.

  – Det lär bli ett uppehåll från Ironman Kalmar på minst fyra–fem år.