Självmål avgjorde stormötet

Ett självmål avgjorde stormötet i "Dödens grupp" i EM.
Comebackande Mats Hummels skickade in bollen i eget mål och Frankrike vann över Tyskland på bortaplan med 1–0.
Fotboll • Publicerad 16 juni 2021
Fransk fallseger. Frankrikes Lucas Hernández, som låg bakom 1–0-målet, i närkamp med Tysklands Joshua Kimmich.Foto: Franck Fife/AP/TT

Båda lagen kom till spel på Allianz Arena i München med revanschlusta.

Frankrike vann visserligen VM 2018 i Ryssland, men blev blåsta på EM-titeln på hemmaplan två år tidigare när Portugal vann finalen på Stade de France.

Tyskland gjorde superfiasko i VM 2018 då stornationen åkte ut redan i gruppspelet som regerande världsmästare och har inte vunnit EM sedan 1996.

– Jag visste att mina spelare skulle vara redo, säger Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps till tv-kanalen M6.

– Det var vår första match, men det här kunde lika gärna ha varit en semifinal eller en final och att ta dessa tre poäng i en grupp som denna var viktigt.

I det tyska lägret var stämningen desto mer dämpad.

– Vi var inte det sämre laget, vi dominerade. En poäng hade varit rättvist och vi hade kunnat slå Frankrike. Vi ligger på den nivån, vi kan mäta oss med de bästa topplagen, sade mittfältaren Joshua Kimmich till tyska ZDF.

– Nu måste vi visa att vi också tillhör favoriterna.

Olycklig comeback

Didier Deschamps kastade in det bästa framåt med trion Antoine Griezmann, comebackande Karim Benzema och Kylian Mbappé som för första gången startade samtidigt i en tävlingsmatch.

Frankrike skapade de farligaste chanserna i starten och i 20:e minuten kom ledningsmålet – på ett självmål.

Backen Lucas Hernández, till vardags i Bayern München, sökte Mbappé med ett inspel, men Mats Hummels kom emellan och dundrade upp bollen i nättaket i eget mål bakom Manuel Neuer.

Hummels är tillbaka i avgående Joachim Löws landslag tillsammans med Thomas Müller efter två års bortavaro – knappast den comebacken han hade drömt om.

Bortdömda fullträffar

Efter paus hade Adrien Rabiot ett stolpskott innan Tyskland började ösa på offensivt. Serge Gnabry fick ett jätteläge i 53:e minuten, men hans avslut gick precis över.

Men den tyska pressen blev kortvarig, Frankrike jämnade ut spelet igen och skapade de vassaste chanserna.

Både Kylian Mbappé och Karim Benzema fick mål bortdömda för offside i andra halvlek. Mbappé ville också ha en straff då han föll när han var på väg igenom och stoppades av Hummels, men fick varken domaren Carlos del Cerro Grande, Spanien, eller VAR-rum med sig.

Tyskland är nu illa ute och behöver en seger i den viktiga matchen mot Portugal i München på lördag.

– Vi förlorade och vi är besvikna, men vi har fortfarande två chanser och vi kan fixa det, säger Löw enligt Reuters.

Frankrike möter Ungern i sin nästa match.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.