SHL-chefen: "Tillvaron blir ljusare"
Veckans publikbesked från regeringen kom oväntat för många, även för Silfverstrand.
– Jag hade en känsla av att det skulle komma någon typ av lättnad, men ibland har det inte blivit så bra som vi har velat, så det var mycket mer positivt än väntat, säger SHL:s vd.
Beskedet gör att det kan bli ändringar i spelprogrammet, men ingen hel omgång av de fem som ska spelas innan publiktaket lyfts den 29 september, kommer att flyttas.
– Frågan är lyft, men vi ska behålla de speldagar vi har. Det kan bli så att vi flyttar enstaka matcher, det är diskussioner vi för mellan liga och klubbar, men vi ska ha omgångar de dagarna som ligger, säger Silfverstrand.
Senast det spelades SHL-matcher inför för mer än 50 åskådare på läktarplats var den 10 mars 2020.
SHL och svensk ishockey har de senaste veckorna tryckt på för att få öppna upp publiktillströmningen med hjälp av covidpass.
Dubbelbingo
Att regeringen nu skickat ut den frågan på remiss, samtidigt som man släpper publiktaket, ser Silfverstrand som dubbelbingo.
– Det är väldigt positivt ifall vi skulle hamna i en situation där man måste ta tillbaka restriktionerna. Då hoppas jag att vi snabbt kan arbeta med de hjälpmedlen.
Publikbeskedet är några dagar gammalt, men har fått en covidtrött ishockey att bubbla av framtidstro.
Till skillnad mot den kaotiska förra säsongen med smittade spelare, flyttade matcher och försenat slutspel.
TT: Finns det någon oro över att folk drar sig för att trängas i arenorna?
– Absolut, vi har följare och personer som speglar en stor del av samhället där det finns de som inte kan eller har valt att vaccinera sig som måste tänka lite extra. Sedan känner vi i dialoger med supportrar och partners att det finns ett stort tryck att komma till arenorna. Men det finns säkert de som väljer att avstå, säger Silfverstrand.
Hon hoppas att folk fortsätter vaccinera sig, men säger att det inte finns något tvång för spelare och ledare i ligan.
– Nej, klubbarna kan som arbetsgivare inte ställa såna krav. Bilden jag har fått är att nästan alla, med några få undantag, är vaccinerade i spelartrupperna.
Därför ser testningen inte ut att bli lika omfattande som förra säsongen.
– Det är något vi diskuterar, men jag ser inte att det kommer att vara lika utbrett som det har varit. Just för att majoriteten av spelarna är vaccinerade.
"Gått på sparlåga"
De 14 klubbarnas sammantagna bokslut för förra säsongen slutade med drygt 15 miljoner i minus.
TT: Vad har de här 18 månaderna inneburit för klubbarna?
– Det innebär att du bromsar upp väldigt mycket arbete när man försöker titta framåt, när man försöker bygga starka organisationer och hållbara verksamheter, när man vill ta nya steg i utvecklingen och utbildningen av unga hockeyspelare. Det är klubbar som har gått på sparlåga, som har haft det tufft ekonomiskt och som har sparat jättemycket pengar, säger Silfverstrand och fortsätter:
– Sedan har vi att tacka det statliga bidraget, ett otroligt stöd från partners och supportrar och ett fantastiskt engagemang. De här jättesparpaketen som man gjort i många klubbar klarar man kortsiktigt. Men det sliter på verksamheten och framåtandan när man håller igen hela tiden.
TT: Hur skulle du säga att ni mår i dag?
– Idag mår vi jättebra med det här nyliga beskedet, men det är klart att det är väldigt olika från klubb till klubb. Nu blir det en återhämtningsperiod för att kunna vända det här och titta framåt. Då blir tillvaron ljusare, säger hon.
Fakta: Så mycket publik kan klubbarna släppa in
Så här mycket publik får klubbarna släppa in de första veckorna (inom parentes kapaciteten efter 29 september):
Brynäs: 1 850 (7 909).
Djurgården: Drygt 2 000 (8 094).
Frölunda: Cirka 3 000 (12 044).
Färjestad: 2 000-2 500 (8 500).
Leksand: Cirka 1 800 (7 650).
Linköping: Cirka 2 800 (8 500).
Luleå: Cirka 2 200 (6 150).
Malmö Cirka 2 500 (12 600).
Oskarshamn: Cirka 760 (3 250).
Rögle: Ingen hemmamatch förrän i oktober på grund av renovering (5 051, 6 500 från och med mars 2022).
Skellefteå: 1 200 (5 801).
Timrå: 1 040 (6 000).
Växjö: Ingen uppgift (5 750).
Örebro: Cirka 2 000 (5 500).
Källa: Klubbarna, SHL, Expressen.