Annons

SHL-chefen svarar på Luleå-stjärnans kritik

Hemma, borta, hemma, borta – och så vidare.
Luleås Brendan Shinnimin sågar matchupplägget i SM-slutspelet i ishockey.
SHL:s sportchef Johan Hemlin säger att det kommer att vara uppe för diskussion inför nästa säsong.
Ishockey • Publicerad 7 maj 2022
Luleås Brendan Shinnimin.
Luleås Brendan Shinnimin.Foto: Pär Bäckström/TT

När Växjö vann SM-guld förra säsongen var matchupplägget annorlunda. Då spelade lagen två matcher hemma följt av två matcher borta innan laget tog hem Le Mat-pokalen i den femte matchen.

Den här säsongen spelar varannan match hemma och varannan match borta.

Annons

Luleås Brendan Shinnimin tog själv upp ämnet efter att ha fått frågan om laget borde ha rest en dag före match med tanke på att lagets flygstrul försenade torsdagens match.

– För att vara ärlig är det rätt absurt. Det högst rankade laget (Luleå i det här fallet) borde inleda med två matcher hemma följt av två matcher borta. Jag tycker att det blir för mycket resande, säger han efter 2–3-förlusten i Karlstad.

"För dyrt"

Han utvecklar:

– Vi hade också en "back to back" tidigare (match två dagar i rad)... Det har varit en del saker som ingen är riktigt van vid. Man ser inte back to back-matcher i slutspelet ofta och det var en annorlunda erfarenhet, säger han.

– Om du spelar varannan match hemma och varannan borta blir det inte riktig hemmafördel förrän du får en sjunde match. Poängen med att ha två hemmamatcher direkt är chansen att kunna vinna två direkt. Men å andra sidan, om det lägre rankade laget stjäl en match då får de tillbaka sin hemmafördel. Det är inte upp till spelarna utan det är väl upp till ligan och sportcheferna, jag skulle dock vilja se två matcher hemma följt av två borta, säger Shinnimin.

Uppe på bordet

Matchupplägget i slutspelet bestäms inför varje säsong. Så även inför den här säsongen, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

– Majoriteten av klubbarna i SHL ville behålla det den här säsongen. Det kommer upp för diskussion igen inför nästa säsong, säger Hemlin.

Hemlin säger att det finns både för- och nackdelar med att spela två matcher hemma följt av två matcher borta.

– Fördelen med hemma, hemma, borta, borta är att du har färre resor. Det är ju en fördel som också ligger i tiden. Nackdelen kan vara att det är svårt att fylla arenorna med publik baserat på vilka veckodagar det är och annat, säger han.

Ställningen i finalserien är 2--2. Nästa match spelas i Luleå i eftermiddag med nedsläpp klockan 15.15.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons