Serie A-klubbar vill trotsa regeringen

Klubbarna i Serie A har haft ett krismöte för att rädda säsongen.
Samtliga uppges nu vara inställda på att spela färdigt serien – detta trots ett uppmärksammat utspel från Italiens idrottsminister i veckan.
Fotboll • Publicerad 1 maj 2020
Svenske supertalangen Dejan Kulusevski hade en succésäsong i Parma innan Serie A avbröts på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Svenske supertalangen Dejan Kulusevski hade en succésäsong i Parma innan Serie A avbröts på grund av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Ciro Fusco/ANSA/AP/TT/

De 20 Serie A-klubbarna upprepade på fredagen sin enhälliga önskan om att fullborda säsongen i den italienska fotbollsligan.

Toppdivisionslagen kallade till ett krismöte, via videolänk, efter att Italiens idrottsminister Vincenzo Spadaforan tidigare i veckan sagt att chanserna för att återuppta ligaspelet har blivit allt mindre.

Serie A-ordföranden Paolo Dal Pino underströk i ett uttalande efter mötet "sin öppenhet för en dialog med regeringen från ett konstruktivt och samarbetsvilligt perspektiv" och att samtliga klubbar var enade i frågan.

Spadafora har tidigare varnat för att regeringen kan komma att ställa in säsongen, som har haft uppehåll på grund av coronapandemin sedan den 9 mars, om det italienska fotbollsförbundet (FIGC) misslyckas med att övertyga den om att det går att genomföras ligaspelet på ett säkert sätt. FIGC har ett möte inplanerat den 8 maj, något som kan bli avgörande för om ligan kommer i gång igen.

Samtidigt har Emilia-Romagna-regionen, där Serie A-klubbar som Bologna, Spal, Sassuolo och Parma finns, givit tillstånd att bedriva fotbollsträningar från och med den 4 maj.

Förbundsordföranden Gabriele Gravina har tidigare sagt att det vore "döden för italiensk fotboll" om säsongen skulle ställas in, detta med hänvisning till förväntade ekonomiska förluster på 800 miljoner euro (motsvarande 8,7 miljarder kronor) på grund av uteblivna tv-rättighets- sponsor- och biljettintäkter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.