Annons

Segern ger Sagström lugn i stormen

Först hittade Madelene Sagström storformen, sedan kom coronakrisen.
Den efterlängtade segern gör ändå att golfstjärnan känner ett lugn i stormen.
Golf • Publicerad 10 maj 2020
Madelene Sagström är Sveriges bästa golfspelare på damsidan. Arkivbild.
Madelene Sagström är Sveriges bästa golfspelare på damsidan. Arkivbild.Foto: John McCall/AP/TT
Madelene Sagström efter LPGA-toursegern tidigare i år. Arkivbild.
Madelene Sagström efter LPGA-toursegern tidigare i år. Arkivbild.Foto: John McCall/AP/TT

2020 kunde inte ha börjat bättre för Madelene Sagström. I årets första start – i Boca Raton i hennes hemstat Florida – tog hon karriärens första LPGA-tourtitel. Därefter blev det en tripp till Australien och i två tävlingar var Sagström med och slogs om segern, innan hon båda gångerna föll tillbaka rejält under slutrundan och slutade 20:e och 25:a.

Sedan blev det inga fler tävlingar för det blågula golfproffset. Hon låg tvåa i penningligan och hade bland mycket annat ett OS i Tokyo att se fram emot, när smittspridningen av coronaviruset stoppade allt spel tills vidare.

Annons

Och där är vi nu, mer än två månader senare. 27-åringen från Enköping har tillbringat den annorlunda och fortsatt ovissa tiden hemma i Orlando.

– Det har gått förvånansvärt bra, skulle jag säga. Jag har alltid kämpat med att vara närvarande och inte oroa mig så mycket för framtiden. Och det verkar som att jag har gjort ett ganska bra jobb, säger hon.

"Mer tacksam"

Å ena sidan har hon redan gått miste av mycket av det som såg ut att bli hennes bästa säsong någonsin. Å andra sidan var det nog tur att den där segern hann komma. Tryggheten och självförtroendet som den ger i det turbulenta läget kan inte underskattas.

– Jag är mer tacksam över segern, än att jag tänker på det som kunde ha varit. Mitt jobb är ju baserat på hur jag spelar, och att bara spela för att få vara med nästa år var en tung börda att bära, säger Sagström.

Tack vare segern är tourkortet i stället säkrat ett par år framöver och Madelene Sagström, 51:a och bästa svenska på världsrankningen, kan lägga fokus på att fortsätta bli en bättre spelare under coronauppehållet.

– Det går tyvärr aldrig att bli för bra på den här idrotten... Jag är nog på banan 5–6 dagar i veckan, men jag undviker att stå och slå bollar i 4 timmar, det skulle dra för mycket energi. Och det kommer bli en väldigt intensiv höst (om spelet kan återupptas som planerat).

"Viktig tankeställare"

Banan hon pratar om är Four Seasons Golf and Sports Club vid Disneyworld utanför Orlando. Att nöjesparken bommade igen tidigt tros vara en av anledningarna till att trakten är relativt förskonad av coronasmittan, jämfört med övriga delar av Florida och USA.

– Men det räcker med att kolla på nyheterna i en halvtimme för att man ska undra vad vi håller på med. Landet är så himla stort och alla vill göra olika saker och det är svårt att veta vad som är rätt eller fel.

– Man har fått en ganska viktig tankeställare och nya perspektiv, det har slagit mig att man blir ganska oviktig som golfare när det händer stora grejer runtomkring. Men vi är lyckligt lottade, att ha ett jobb att gå till när det här är över. Även om det är väldigt tråkigt att inte få göra det som är kul och som jag älskar.

Mamma fixar inspiration

Enligt planen startar nästa tävling på LPGA-touren i Michigan den 15 juli. I väntan på om det målet infrias händer det att Madelene Sagström blickar tillbaka på den där segern för att hitta lite extra motivation.

Annons

– Min mamma är rolig, hon gillar att filma av så fort jag är på tv. Så jag har de slag som jag gillar från sista rundan, det är lite "feelgood moments" som jag har i en mapp som heter inspiration. Den kollar jag på ibland.

Fakta: Madelene Sagström

Född: 13 november 1992.

Från: Enköping.

Bor: Orlando, Florida, med pojkvännen Jack.

Världsrankning: 51:a.

Meriter: En seger på LPGA-touren (2020), tre segrar på Symetra Tour (undertouren till LPGA, 2016), var med i Europas Solheim Cup-lag (2017). Låg i år tvåa i LPGA-tourens penningliga, efter att ha spelat in drygt tre miljoner kronor, när säsongen blev avbruten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons